Zdravlje

Nova metoda liječenja tumora grudne kosti

Nova metoda liječenja tumora grudne kosti
Nova metoda liječenja tumora grudne kosti

TUZLA - Medicinski tim, koji je predvodio prof. dr Goran Krdžalić, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uspješno je i samostalno obavio hiruršku resekciju tumora grudne kosti i stabilizaciju grudnog koša.

Stručni naziv za zahvat koji je urađen 35-godišnjoj pacijentkinji iz Tuzle je dual sintetska i titanijum MESH tehnika. Pacijentkinja je bez komplikacija napustila UKC Tuzla, piše Avaz.ba.

Prema dostupnim objavljenim radovima u naučnim bazama podataka ova tehnika je primijenjena samo u nekoliko kliničkih centara i to u Istanbulu, Rijadu, Pekingu i Tokiju, a riječ je o operativnom zahvatu pri kojem se primjenjuju najsavremenija tehnička rješenja u hirurškom liječenju.

Prof. dr Krdžalić rekao je da se pacijentkinja žalila na jake bolove i otok u predjelu prsne kosti i vrata, praćenih otežanim gutanjem i pritiskom u grudnom košu. Nakon sprovedenih radiloških dijagnostičkih procedura utvrđeno je postojanje tumora gornje trećine prsne kosti veličine 5 puta 7 centimetara.

"U prvoj fazi operacije tumor se s gornjom trećinom prsne kosti pažljivo odvojio od velikih krvnih sudova koji se ulijevaju u srce i zatim resecirao, a u drugoj fazi ova anatomska regija se stabilizirala posebnom tehnikom koja podrazumijeva kombinaciju sintečkih i titanijumskih MESH-mrežica. Cilj ove tehnike je potpuna zaštita srca i velikih krvnih sudova uz očuvanje respiratorne funkcije grudnog koša", pojasnio je prof. dr Krdžalić.

Tim koji je izvršio operativni zahvat činili su: prof. dr Goran Krdžalić, dr Nermin Mušanović, mr. sc. dr Merana Rifatbegović, dr Nusret Ramić, mr. sc. dr Zlatan Alić, dr Damir Pavlović i više medicinske sestre Izeta Čorhodžić i Ganiba Kovčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije