Zdravlje

Nova nada za pacijente u vegetativnom stanju

Nova nada za pacijente u vegetativnom stanju
Foto: Ilustracija | Nova nada za pacijente u vegetativnom stanju

LION - Francuz (35), koji se već 15 godina nalazi u vegetativnom stanju, odreagovao je na inovativnu terapiju, koja bi mogla da pomogne mnogima jer su već prvi rezultati više nego ohrabrujući. Riječ je o pacijentu koji je je prije 15 godina imao saobraćajnu nesreću, nakon koje živi u vegetativnom stanju.

Naime, doktori su upravo njega izabrali za eksperimentalnu terapiju koja podrazumijeva stimulisanje živca koji se nalazi u grudima.

U roku od samo mjesec dana, nakon primjene nove terapije, on je počeo da reaguje na jednostavne instrukcije, okreće glavu i može da prati predmet očima. Eksperti kažu da su prvi rezultati izuzetni, ali da sama terapija treba nekoliko ponavljanja.

Stimulacija pneumogastričnog živca možda neće biti efikasna kod nekih drugih pacijenata, sa drugačijom povredom, ali i ovako, predstavlja ogroman napredak.

Angela Sirigu, sa Instituta kognitivnih nauka iz Liona kaže da su izabrali izuzetno teškog pacijenta kako bi isprobali tretman.

Naime, ovaj pneumogastrični nerv povezuje mozak sa mnogim dijelovima tijela i pomaže u kontrolisanju automatskih i podsvjesnih funkcija, uključujući budnost i opreznost.

Nakon svega mjesec dana ove terapije, majka pacijenta kaže da je primjetila poboljšanja u smislu da je sve duže budan, te da sluša svog terapeuta dok mu čita knjigu.

Primjera radi, kada doktor sasvim iznenada primakne glavu njegovom licu, on odreaguje iznenađenjem, i otvori oči. Ovo je svakako veliki napredak u liječenju pacijenata u vegetativnom stanju i pruža nadu mnogim pacijentima.

"Naravno, nakon ovog slučaja, pokušaćemo da isprobamo terapiju na većem broju pacijenata, kako bi vidjeli njihovu reakciju", kaže dr  Sirigu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije