Zdravlje

Nova studija: Dojenje je precijenjeno

 Nova studija: Dojenje je precijenjeno
Nova studija: Dojenje je precijenjeno

VAŠINGTON - Iako je dojenje postao zlatni standard koga preporučuju svi svjetski stručnjaci i zdravstvene organzacije, nova studija zaključuje da je previše precienjeno.

Istraživanje koje su sproveli naučnici Ohajo univerziteta je pokazalo da su blizanci odgajani u istoj porodici, ali drugačije hranjeni - jedno je dijete dojeno, drugo ne, imali skoro iste dugoročne zdravstvene rezultate, piše portal Magazin.

"Mislim da su brojni povoljni učinci dojenja precjenjeni", kaže vođa istraživanja Sintija Kolen.

S obzirom da se pokazalo da se učestalost dojenja demografski znatno razlikuje, Kolen je bila znatiželjna kako drugi faktori utiču na negativne zdravstvene rezultate koji se obično pripisuju adaptiranom mljeku.

Poslije analize podataka 8.237 djece, Kolen je otkrila da 1.773 para blizanaca odgajanih u istoj porodici, ali različito hranjenih, uzrasta od 4 do 14 godina, nemaju nikakve razlike u faktorima poput indeksa tjelesne mase, gojaznosti, hiperaktivnosti, koncentraciji, testovima koji predviđaju akademski uspeh poput čitanja, matematike, opšte inteligencije...

Jedina razlika bila je kod astme, naime oni koji su dojeni imaju više šanse da je dobiju.

Drugi dio istraživanja upoređivao je djecu koja nisu odgajana u istim porodicama, pri čemu se pokazalo da su dojena djeca imala bolje zdravstvene rezultate.

Kolen tim povodom zaključuje da je to vjerovatno zbog faktora nevezanog za dojenje, među kojima su socioekonomski status, prehrambene navike u kasnijem životnom periodu, nivo zagađenja mjesta u kome žive.

Takođe, zaključak studije iz 2013. jeste da su dojena djeca inteligentnija, a slične rezultate pokazalo je i istraživanje iz 2010. godine.

Američka akademija pedijatara preporučuje isključivo dojenje prvih šest mjeseci djetetovog života, dojenje uz uvođenje čvrste hrane do 12 mjeseci i nastavak dojenja dok god dijete i majka žele.

"Dojenje pruža zaštitni efekat protiv bolesti disajnih organa, infekcije uha, bolesti probavnog sistema, uključujući i alergijsku astmu, ekcem i dermatitis", piše na internetskim stranicama Američke akademije pedijatara.

Ipak, novo istraživanje sugeriše da dječje zdravlje, dugoročno gledano, nema veze s dojenjem koliko se smatralo ranije.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije