Zdravlje

Izliječite jetru novim savremenim metodama

Izliječite jetru novim savremenim metodama
Izliječite jetru novim savremenim metodama

Hepatocelularni karcinom jetre je po smrtnosti na trećem mjestu u svijetu i veoma mali broj oboljelih može da se liječi. Medicina je izuzetno napredovala, pa je pacijentima koji boluju od ove bolesti sada moguće produžiti život i učiniti ga kvalitetnijim.

Pored ovog karcinoma, česti tumori jetre su i metastaze koje potiču od karcinoma drugih lokalizacija i s kojima se suočava veliki broj onkoloških bolesnika. U turskoj Acibadem klinici primjenjuju se dvije posebne metode u liječenju ovih bolesti - TACE (transarterijalna hemoembolizacija) i TARE (radioembolizacija).

Prof. dr Koray Guven, iz Acibadem Maslak bolnice, ističe da je hepatocelularni karcinom jetre, prema posljednjim statistikama, na trećem mjestu u svijetu po smrtnosti i najčešće se otkriva u terminalnoj fazi kod pacijenata s cirozom jetre ili hroničnim hepatitisom. Prof. Guven je nedavno bio i gostujući predavač na kongresu radiologa Srbije i s ovim metodama je bliže upoznao stručnjake iz regiona.

"Pošto se ova vrsta tumora najčešće otkriva u terminalnom stadijumu, svega 15 odsto pacijenata može da se liječi. Metode koje se primjenjuju u Acibademu pomažu da se pacijentima produži život, kao i njegov kvalitet. U Acibadem klinikama multidisciplinarni tim stručnjaka liječi kancer jetre. Na ovaj način postižemo bolje rezultate i brigu o pacijentima. Mi svake godine liječimo najmanje 200 pacijenata koji boluju od različitih tumora jetre. Dosad sam imao priliku da TACE metodu primijenim na 1.000 pacijenata i oko 200 slučajeva TARE metode, što je puno, jer se ona sprovodi samo u SAD i u određenim zdravstvenim centrima zapadne Evrope i Azije. Ovo su veoma specifični pristupi i zato ih nikada ne primjenjuje jedan čovjek, već čitav tim stručnjaka", kaže prof. Guven.

TACE metoda smatra se prefinjenim i veoma sigurnim vidom liječenja, dok TARE metoda zasad nije dostupna pacijentima u regionu i u svijetu se primjenjuje svega šest godina.

"Obje metode se rade pomoću katetera, koji se ubacuje kroz arteriju na preponi i ide do tumora u jetri ili velikih metastaza. U tumor se direktno ubacuje hemoterapija kod prve ili radioaktivne čestice kod druge, a potom se radi embolizacija, 'zatvaranje' krvnog suda koji hrani tumor. Ove metode su veoma značajne za pacijente, jer ciljano uništavaju samo tumor, čuvajući zdrave ćelije jetre. Ovo su veoma važni detalji za pacijente, jer klasična hemoterapija ima puno neželjenih dejstava", priča dr Guven.

Pošto je TARE metod među najnovijima u svijetu, stručnjaci su veoma oprezni, priča dr Guven i naglašava da se prije tretmana prvo radi simulacija, kako bi se utvrdila idealna doza zračenja.

Obje metode se veoma uspješno sprovode u Acibademu, o čemu govori sve veći broj pacijenata s rakom jetre, koji u želji da produže život i njegov kvalitet odlaze na liječenje u Tursku.

Više informacija:

Predstavništvo Acibadema u Banjaluci

MEDICAL PERFECTION

Ulica Branka Radičevića 14

051 92 30 50

066 74 60 61

[email protected]

www.acibadem.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije