Zdravlje

Od bolesti povezanih sa duvanom godišnje umre oko 9.000 ljudi

Od bolesti povezanih sa duvanom godišnje umre oko 9.000 ljudi
Foto: Ilustracija | Od bolesti povezanih sa duvanom godišnje umre oko 9.000 ljudi

SARAJEVO - U BiH svake godine od bolesti povezanih s duvanom umre oko 9.000 ljudi, među kojima je 900 pasivnih pušača, uključujući i djecu koja su izložena dimu pušača iz njihove okoline i na javnim mjestima.

Iz Kancelarije Svjetske banke u BiH upozoravaju da će u BiH, ako ne bude ništa preduzeto u naredne dvije decenije od bolesti zbog upotrebe duvana prerano umrijeti 180.000 ljudi.

U okviru podizanja svijesti o štetnosti duvanskog dima u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru kreativnu instalaciju "Život u dimu" posjetilo je više od 10.000 ljudi.

Njen cilj je prikazati kako izgleda borba građana za čist vazduh u zatvorenim prostorijama punim duvanskog dima, a posjetiocima je pružena prilika 16. i 17. novembra da se upoznaju o štetnom djelovanju upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu.

Građani su istakli podršku inicijativi "Klima bez dima" u okviru koje je organizovan ovaj događaj s ciljem zagovaranja novih zakonskih rješenja kojim bi bilo zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru.

"Riječ je o zaštiti djece i onih koji su izabrali da ne puše, omogućavajući im okruženje bez duvanskog dima u zatvorenom prostoru na javnim mjestim, gdje neće biti žrtve duvanskog dima", rekao je šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas.

Ova inicijativa je dio projekta "Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH", koji je podržala Vlada Švajcarske, a sprovodi ga Svjetska banka u partnerstvu sa entitetskim minis

Pušenje glavni uzrok hronične opstruktivne bolesti pluća

Hronična opstruktivna bolest pluća je progresivna i neizlječiva, a osnovna prevencija je prestanak pušenja, poručio je danas u Banjaluci specijalista za plućne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske Siniša Gajić.

Gajić je naveo da ova bolest ide progresivnim tokom, te da je na četvrtom mjestu u svijetu po broju oboljelih, sa tendencijom da pređe na treću poziciju.

"Oko 175 miliona osoba danas je oboljelo od ove bolesti, od koje godišnje umre više od tri miliona ljudi u svijetu", rekao je Gajić, koji je sa medicinskim osobljem Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra učestvovao u akciji besplatnog mjerenja kapaciteta pluća građanima - povodom obilježavanja Svjetskog dana hronične opstruktivne bolesti pluća.

Gajić je istakao da je cilj ove akcije unapređenje pulmološkog zdravlja stanovništva, kao i ukazivanje na štetnost pušenja.

"Osnovna mjera prevencije hronične opstruktivne bolesti pluća je prestanak pušenja, jer, prema ispitivanjima, 80 do 90 odsto osoba sa ovom dijagnozom su hronični ili bivši pušači", rekao je Gajić.

On je upozorio da se pacijenti u najvećem broju slučajeva javljaju ljekaru tek kada osjete da se zamaraju, te naveo da su pluća tada već izgubila 50 odsto vitalnog kapaciteta.

"Prvi simptomi su dugotrajni kašalj, iskašljavanje, nedostatak vazduha u toku fizičke aktivnosti i zviždanje u grudima. Najbolje bi bilo kada bi svaki pušač redovno obavljao spirometriju, kako bi na vrijeme otkrio ovu bolest", rekao je Gajić.

Hronična opstruktivna bolest pluća je oboljenje kod osoba srednje i starije životne dobi, koje nastaje nakon dugogodišnjeg izlaganja štetnim faktorima - najčešće duvanskom dimu. Bolest napreduje sporo i tokom više decenija, a početni, rani stadijum često ne bude prepoznat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije