Zdravlje

Olakšajte sebi menopauzu: Naučite reći ne i mislite samo na sebe

Olakšajte sebi menopauzu: Naučite reći ne i mislite samo na sebe
Foto: N.N. | Olakšaje sebi menopauzu: Naučite reći ne i mislite samo na sebe

Menopauza može biti frustrirajuće, umarajuće i zbunjujuće razdoblje u životu svake žene. Ako spadate u ovu kategoriju i osjećate simptome menopauze, savjetujemo nekoliko promjena koje bi trebalo da unesete u svoju svakodnevicu.

Vježbanjem izbjegnite kilograme

Uz menopauzu se često veže debljanje. Istraživanja su pokazala kako žene iznad 50 godina u prosjeku dobijaju od jednog do dva kilograma godišnje. Najčešći uzroci su niži nivo estrogena u tijelu, gubitak mišićne mase te nagomilani stres. Svakodnevnim vježbanjem i zdravom prehranom ovaj problem može se lako izbjeći. Odlične opcije za vježbanje su joga, plivanje ili hodanje koje, osim što zaista opuštaju, ne predstavljaju veliko opterećenje za naše tijelo.

Zdravije se hranite

Ona stara i već pomalo dosadna priča o manjim, ali češćim obrocima je zaista istinita. Podijelite svoju svakodnevnu prehranu na pet do osam manjih obroka umjesto dva do tri velika i vaš metabolizam će vam biti zahvalan. Smanjite unos hrane s puno masnoće, poput masnijih komada mesa, sladoleda ili sira, i holesterol vam neće predstavljati problem. Jedite što više voća i povrća, jogurta te hrane bogate vlaknima, poput žitarica ili riže. Smanjenim unosom alkohola izbjegnite valunge, jer je jedna čaša vina dnevno sasvim dovoljna da uživate i malo se opustite.

Zaštitite svoju kosu i kožu

Gubitak kose u menopauzi ženama može predstavljati veliki stres, pogotovo onima koje na to nisu spremne. Mnogo je razloga za ispadanje i stanjivanje kose u menopauzi, od smanjenog izlučivanja estrogena do stresa ili bolesti. Zato se na tržištu pojavljuje sve više proizvoda stvorenih da vam pomognu upravo protiv ovih promjena na kosi. Na isti način i koža prolazi kroz brojne promjene, koje su takođe rezultat smanjenog izlučivanja estrogena te slabije produkcije lipida. Najvidljivije se dešavaju na koži lica i vrata pa se na te dijelove možete najviše fokusirati. I ovdje je od izuzetne važnosti zdrava prehrana jer povećanjem unosa proteina, vitamina B i C te željeza povećavate šanse da zaštitite svoju kosu i kožu.

Preuzmite kontrolu nad stresom

Nemojte dopustiti menopauzi i stresu da preuzmu kontrolu nad vašom svakodnevicom. Prepoznajte one ljude koji vam čine dobro i čine da se dobro osjećate u vezi sebe. Ulažite u takve odnose, a one nezdrave izbacite iz svog života. Uveliko pomaže i druženje s prijateljicama koje su u istoj fazi života kao i vi sami. Podrška, razumijevanje, ali i prilike za zajedničko učenje o menopauzi pomoći će vam nositi se sa stresnim simptomima. I ono najbitnije  ako već ne znate, naučite reći ne! Više nemate istu količinu energije koju ste imali u svojim dvadesetima ili tridesetima. Zbog svog zdravlja, jednostavno ponekad zastanite i recite ne prenatrpanom rasporedu, bez osjećaja krivice.

Posvetite se sebi

Uz menopauzu se često veže i nisko samopouzdanje. Nedostatak hormona, brojne promjene u tijelu, stres  svi ovi procesi ostavljaju traga i na vašoj psihi. Zbog svih ovih promjena važna je komunikacija. Razgovarajte o svojim osjećajima i pružite sebi podršku, a sada kada su konačno i djeca starija, posvetite se svemu onom za šta prije niste imali vremena.

Menopauza može biti stresno razdoblje puno promjena, ali ne mora biti samo to. Ona može biti i prilika da se pokrenete te da prestanete odgađati sve one stvari koje ste oduvijek htjeli promijeniti. Menopauza je idealno vrijeme da promijenite prehranu, krenete vježbati i posvetite se bitnim odnosima u svom životu. Uz ove savjete menopauza zaista može biti najispunjenije razdoblje vašeg života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije