Zdravlje

Oprezno sa tabletama za spavanje, stvaraju dvostruki rizik

Oprezno sa tabletama za spavanje, stvaraju dvostruki rizik
Foto: Ilustracija | Oprezno sa tabletama za spavanje, stvaraju dvostruki rizik

Ukoliko patite od nesanice budite oprezni sa uzimanjem tableta za spavanje, jer stvaraju dvostruki rizik za nastanak demencije, upozoravaju stručnjaci sa Univerziteta Bordo.

Na osnovu obavljenih dvodecenijskih istraživanja ustanovili su da stariji od 65 godina koji uzimaju tablete za spavanje na bazi benzodijazepina imaju duplo veći rizik od zaboravnosti.

Ovu tvrdnju potkrepljuju podaci o ispitanicima iz istraživačkog perioda koji su još tada oboljevali od demencije, naročito oni koji su otišli u penziju, a da nisu bili aktivni ni na koji način. Osobe u penziji ove tablete, inače, češće koriste zbog nesanice, kao i anksioznosti.

Međutim, uprkos razbijanju strahova i uspostavljanja sna, ove tablete mogu da budu uzročnici napada panike, problema sa pamćenjem, pa čak i preuranjene smrti, upozoravaju naučnici.

To se dešava zato što unijeti bezodijazepini mijenjaju način na koji nervi prenose poruke mozgu i djeluju umirujuće. Oni, zapravo, utiču na rad neurotransmitera koji su zaduženi za raspoloženje, dovodeći pritom i do pojave demencije.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije