Zdravlje

Osmogodišnjak dobio nove šake

Osmogodišnjak dobio nove šake
Osmogodišnjak dobio nove šake

Osmogodišnjak koji je izgubio šake i stopala usljed opasne infekcije postao je najmlađi pacijent koji je podvrgnut dvostrukom presađivanju šaka.

Zion Harvi već uspjeva da pomjera prste, iako je operisan pre samo nekoliko nedelja u Dječjoj bolnici u Filadelfiji. Tim od 40 članova medicinskog osoblja je u operaciji koja je trajala 11 sati koristio čelične pločice i zavrtnje, kako bi spojio stare i nove kosti. Hirurzi su ponovo povezali Zionove arterije, vene, mišiće, ligamente i nerve.

“Probudio se s osmjehom”, rekao je dr L. Skot Levin, koji vodi program transplantacije šaka u bolnici. “Nije bilo ni jednog jecaja, ni jedne suze, ni jedne pritužbe”.

Zion, pametni dečak kog je Levin opisao kao “daleko zrelijeg od vršnjaka” u najranijem detinjstvu je dobio sepsu. Zbog toga je otkazalo više organa, a bila je obavezna amputacija šaka i stopala. Do četvrte godine života, bio mu je potreban novi bubreg, koji je na posletku dobio od majke.

Zahvaljujući protetičkim nogama, Zion je vrlo aktivan, a za pisanje, jedenje i igranje video igara koristio je podlaktice.

Lekari se nadaju da će sada moći da postiže i mnogo veće uspjehe i da će ostvariti svoj san da igra američki fudbal.

“Rizik nije bio ništa veći od transplantacije bubrega”, kaže njegova majka Peti Rej. “Osjetila sam da, ako on to želi, treba da preuzmem taj rizik”.

Nekoliko odraslih osoba u SAD dobilo je dvostruku transplantaciju šaka, ali je Zion verovatno najmlađa osoba. Ipak, do kraja života moraće da koristi imunosupresive, koji će obezbeđivati da njegovo tjelo ne odbaci nove šake.

Zion već uzima takve lekove zbog presađenog bubrega, što ga je učinilo dobrim kandidatom za transplantaciju šaka. Lekari kažu da će Zion provesti nekoliko nedelja na fizikalnoj terapiji u bolnici prije nego što se vrati kući.

Porodica donora želela je da ostane anonimna.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije