Zdravlje

Osteoporoza: Kada kosti pucaju kao staklo

Osteoporoza: Kada kosti pucaju kao staklo
Foto: N.N. | Osteoporoza: Kada kosti pucaju kao staklo
N.N.

Kako čovjek stari, tako ima sve više problema sa zdravljem, a jedna od najčešćih bolesti vezanih za starije životno doba je osteoporoza.

Ovo oboljenje manifestuje se smanjenjem gustine kostiju, zbog čega one postaju porozne.

Smanjuje se količina kalcijuma koji obezbjeđuje čvrstinu kosti i koštanog tkiva. Takve krhke i porozne kosti pojačano su osjetljive na udarce i padove. U teškim slučajevima kosti postaju lomljive kao da su od stakla, jer preostaje samo okvir kosti.

Osteoporoza je češće bolest žena, i to nakon menopauze, a naročito je izražena nakon njihove 60. godine. Međutim, od osteoporoze obolijevaju i muškarci, posebno poslije 65. godine.

Osteoporoza je jedan od glavnih uzroka ozbiljnog invaliditeta starijih ljudi. Prelom kuka uzrokovan osteoporozom zahvata jednu od tri žene i jednog od pet muškaraca u starijoj životnoj dobi.

Za razliku od većine bolesti, osteoporoza dolazi bez najave i najčešće protiče bez simptoma do trenutka kada nastaju najteže posljedice, odnosno frakture. Smanjenje visine, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se pripisuju drugim razlozima ili starenju. Zbog toga bolesnici pogođeni ovom progresivnom i podmuklom bolešću do ljekara obično stignu u odmaklom stadijumu, kada pukne kuk, pršljen ili neka druga kost.

Najsavremenije metode liječenja osteoporoze uključuju primjenu novih lijekova  bisfosfonata. To su sada najefektniji lijekovi za liječenje osteoporoze i kod žena i kod muškaraca.

Najbitniji put u sprečavanju nastanka osteoporoze je prevencija. Dovoljan unos kalcijuma i vitamina D, te fizička aktivnost veoma su značajni u pravovremenoj zaštiti. Preporučuje se dnevni unos 1.000 – 1.500 mg kalcijuma dnevno i 400  800 i.j. (internacionalnih jedinica) vitamina D.

Tipovi

Postmenopauzalna osteoporoza (tip1)

Postmenopauzalna osteoporoza se javlja kod žena nakon menopauze (posljednje menstruacije). Ova vrsta oboljenja kostiju praćena je prelomima pršljenova.

Senilna (staračka) osteoporoza (tip 2)

Senilna osteoporoza se javlja u oba pola nakon 70. godine. Najčešće posljedice su prelom kuka i uzrokovana je starenjem.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Bol u leđima nije samo od kičme
Zdravlje

Bol u leđima nije samo od kičme

Pomak u liječenju Alchajmerove bolesti
Zdravlje

Pomak u liječenju Alchajmerove bolesti

Medom protiv kašlja
Zdravlje

Medom protiv kašlja

Najčitanije