Zdravlje

Otkrijte da li vam smeta gluten

Otkrijte da li vam smeta gluten
Foto: N.N. | Otkrijte da li vam smeta gluten

​Iako se osjetljivost na gluten smatra pomodnim trendom, pojedini ljudi zaista pate od tog sindroma, a ljekari navode koji su osnovni simptomi.

Osim smetnji sa varenjem, postoji čitav niz atipičnih simptoma na koje, ako ih imate, treba da ukažete svom ljekaru:

1. Promjene raspoloženja

Osim što utiče na varenje, gluten utiče i na psihu. Povezuje se sa promjenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane s glutenom.

2. Stalan umor

Kao posljedica intolerancije na gluten javlja se hronični umor, pa i pad energije, naročito nakon jela.

3. Glavobolje i vrtoglavica

Moguće su i migrene, što dokazuju snimci mozga oboljelih od celijakije. Na njima se vidi upala u nervnom sistemu koja najverovatnije uzrokuje nepodnošljive glavobolje. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u tijelu.

4. Hormonske promjene

Upale koje uzrokuje intolerancija na gluten opterećuju nadbubrežne žlijezde i remete rad endokrinog sistema. Upravo zbog toga mijenja se nivo hormona u tijelu što može da izazove neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

5. Svrab i osip

Kada se tijelo bori sa glutenom koji ne može da svari, to može da prouzrokuje pojavu osipa i svraba po cijelom telu, a najčešće po leđima i gornjem dijelu ruku. Ta upala rezultat je stvaranja antitela od strane imunološkog sistema, a promjene na koži mogu da podsjećaju na psorijazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije