Zdravlje

Ovaj začin bukvalno topi masne naslage

Ovaj začin bukvalno topi masne naslage
Ovaj začin bukvalno topi masne naslage

Kumin, čuveni ljekoviti začin.

Ovaj zaista čudesni i vrlo ljekoviti začin, prava je blagodet za organizam, jer ne samo da podstiče jačanje imunog sistema, već vam može pomoći i kod gubitka kilograma, i to veoma efikasno, piše Blic.

Prema jednom istraživanju sprovedenom u Iranu, 88 ispitanica podijelile su se u dvije grupe. Svaka grupa je tokom tri mjeseca bila na istom režimu ishrane koji je brojao 500 kalorija manje u odnosu na njihov pređašnji režim.

Uz te izmjene, jedna grupa žena dobijala nešto manje od jedne kašičice kumina koju je konzumirala svakog dana sa 150 mililitara jogurta.

Nakon tri mjeseca, ispitanice iz grupe koja je konzumirala kumin imale su u prosjeku 2 kilograma manje u odnosu na drugu grupu koja nije koristila ovaj začin.

Takođe, žene koje su redovno konzumirale kumin, imale su manji holesterol i generalno bolju krvnu sliku.

Kako su žene koje su učestvovale u studiji iz Irana gdje se kumin koristi svakodnevno, već navikle na jače začine, nije im smetalo da ovu količinu kumina pojedu samo sa pola šolje jogurta. Ipak pošto je ovaj začin vrlo jake arome, predlažemo vam da ga koriste u manjim količinama.

-Dodajte po četvrtinu kašičice u kuvano jelo, poput boranije, paprikaša ili u kuvane paprika

- Napravite sopstevno mješavinu začine koju ćete držati u velikoj staklenoj tegli i koristiti po potrebi (pomiješajte alevu paprika, bijeli luk u prahu, kumin, sušeni celer, biber, so, ljutu tucanu papriku i malo kurkume) .

- Kad god pravite domaći majonez, senf , humus, obavezno dodajte bar 1/8 kašičice kumina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije