Zdravlje

Paracetamol ne pomaže kod bola u leđima

Paracetamol ne pomaže kod bola u leđima
Paracetamol ne pomaže kod bola u leđima

Lijek paracetamol je protiv bolova u donjem dijelu leđa - lumbaga, efikasan koliko i placebo, navodi se u novoj naučnoj studiji na osnovu istraživanja među 1.600 pacijenata oboljelih od akutnog oblika te bolesti.

Osobe koje su dobijale placebo (simulacija lijeka neutralnog efekta), čak su se brže oporavile nego pacijenti koji su dobijali paracetamol koji se obično preporučuje za bol u donjem dijelu leđa, saopštili su australijski naučnici.

"Ti rezultati sugerišu da paracetamol (acetaminofen) ne utiče na period oporavka od akutnog lumbaga i univerzalno prihvatanje tog lijeka za tu vrstu bola je sada dovedeno u pitanje", piše u studiji.

Paracetamol nema nikakvog efekta na bol, otežano kretanje, spavanje, kvalitet života i ostale opšte simptome lumbaga.

Lumbago je vodeći uzrok bolnih teškoća pri kretanju, a paracetamol se univerzalno preporučuje kao glavni lijek za taj bol, javlja RTRS.

Period oporavka od akutnog lumbaga bio je 17 dana za pacijente koji su uzimali paracetamol, a 16 za one koji su uzimali placebo.

"Svi pacijenti su dobili i ljekarske preporuke kako da poboljšaju kvalitet života, što dovodi do zaključka da su te preporuke možda važnije od lijekova", navodi se u studiji.

Drugi stručnjaci, koji nisu učestvovali u istraživanju, pozdravili su napor svojih kolega da ispitaju oblast koju niko nije dovodio u pitanje, ali dodaju da se rezultati studije ne mogu uopšteno primijeniti ako se ne sprovedu dodatne provere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije