Zdravlje

Paradajz čisti organizam i topi kilograme

Paradajz čisti organizam i topi kilograme
Paradajz čisti organizam i topi kilograme

Obroci s paradajzom očistiće organizam od toksina i istopiti višak kilograma.

Za pet dana možete da smršate tri kilograma, a organizam će se očistiti i osloboditi otrova, prenosi Lj&Z.

Paradajz je savršena namirnica za dijetu zato što je niskokaloričan (u 100 grama ima samo 18 kalorija), a prava je riznica vitamina A i C, kalijuma i likopena, najmoćnijeg antioksidansa koji smanjuje rizik od malignih bolesti.

Ova dijeta traje pet dana, ali možete da je ponovite poslije dva dana pauze.

Tokom dijete zaboravite na slatkiše, bijeli hljeb, masne sireve, a jedite piletinu, ribu, voće, povrće i integralne žitarice. Od masnoća smijete da koristite samo maslinovo ulje, a od začina so, biber i aromatično bilje.

Svakog jutra, odmah poslije buđenja, popijte čašu mlake vode. Jedite najmanje četiri puta dnevno. Doručak i užina mogu da budu s paradajzom i bez njega, a za ručak i večeru morate da jedete ovo povrće.

Predlozi jela s paradajzom

- Paradajz sa sirom: Pomiješajte 300 g sjeckanog paradajza, 200 g mladog sira, prelijte kašikom hladno cijeđenog maslinovog ulja i začinite bosiljkom. Uz salatu pojedite 30 g integralnog hljeba.

- Tjestenina u paradajz sosu: Isjeckajte dvije mrkve i prodinstajte na malo maslinovog ulja, dodajte 50 ml pileće supe i dinstajte još pet minuta. Dodajte 450 g sjeckanog paradajza, posolite, pobiberite i začinite s pola kašike meda, pa krčkajte još 15 minuta. Skuhajte 100 g integralne tjestenine i prelijte je sosom.

- Grčka salata: Isjeckajte glavicu crnog luka, dva paradajza i jedan veći krastavac. Prelijte maslinovim uljem i začinite po ukusu. Uz salatu pojedite 30 g integralnog hljeba.

- Hladni gaspačo: Isjeckajte 300 g paradajza, jednu papriku i veći krastavac, ubacite u blender i usitnite s kašikom maslinovog ulja, dva čena bijelog luka i dva parčeta izmrvljenog tosta. Posolite, pobiberite i ohladite.

- Paradajz s pirinčem: Izdubite tri paradajza i stavite ih u vatrostalnu posudu. Pomiješajte 100 g mladog sira i 125 g polukuhanog pirinča, malo bosiljka, paradajza ishečenog na kockice i bijelog luka, pa napunite paradajz. Pecite ga 25 minuta na 200 stepeni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije