Zdravlje

Patlidžan snižava holesterol

Patlidžan snižava holesterol
Foto: Ilustracija | Patlidžan snižava holesterol

Plavi patlidžan je namirnica koja ima snažna antioksidativna svojstva i snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Vitamini i minerali koje sadrži djeluju antibakterijski i protivupalno, i zbog toga se smatra dobrim saveznikom imuniteta.

Fitonutrijenti iz plavo - ljubičastog povrća smanjuju izlučivanje histamina, čije povišene vrijednosti uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja.

Plavi patlidžan je izuzetno bogat dijetnim vlaknima i celulozom, zbog čega pozitivno djeluje na pravilan rad organa za varenje. Takođe, sadrži znatnu količinu pektina (biljnog želea), koji je ključan u smanjenju nivoa lošeg holesterola. Njegova fitohemikalija, zvana saponin, osim protivupalnog svojstva ima i antialergijski i antikancerogeni efekat. Istraživanja su pokazala da sadrži i bioflavonoide koji štite ćelije od oštećenja i kancerogenih oboljenja.

Od minerala, plavi patlidžan ima najviše kalijuma i zbog toga je koristan i za normalizaciju krvnog pritiska. Najbogatiji je vitaminima B grupe (riboflavin, tijamin, nijacin) koji posebno povoljno djeluju na nervni sistem. Takođe, vitamini B grupe doprinose poboljšanju prokrvljenosti kože, sprečavaju njeno sasušenje i stvaraju uslove za stimulisanje regeneracije i normalan rad lojnih žlijezda.

Zbog niske kalorijske vrijednosti preporuka je da ovo povrće često jedu gojazni i dijabetičari. Da biste bili sigurni da ćete u organizam uneti svjež patlidžan, obratite pažnju na to da li mu je boja zagasito ljubičasta, a peteljka čvrsta.

Čaj od listova

Sušeni listovi stabla plavog patlidžana mogu da se koriste za čaj za liječenje stomačnih tegoba. Pola kašike isitnjenog suvog lista plavog patlidžana prelijte sa dva decilitra ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, procijedite i popijte po potrebi. Jedna šolja čaja je sasvim dovoljna jer veće količine mogu da budu toksične.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije