Zdravlje

Pedijatar Branislav Lolić: Dohranu uvesti prije sedmog mjeseca

Pedijatar Branislav Lolić: Dohranu uvesti prije sedmog mjeseca
Pedijatar Branislav Lolić: Dohranu uvesti prije sedmog mjeseca

Mnogi novopečeni roditelji ne znaju kada je najbolji period za uvođenje dohrane dojenčeta. Dok pojedine iskusnije majke tvrde da bebu ne treba dohranjivati sve dok doji, bez obzira na to koliko stara bila, druge ističu da je u prehranu nakon prvih nekoliko mjeseci bebinog života neophodno uvoditi namirnice koje jedu i odrasli. O tome, ali i periodu u kojem većina beba počinje da stoji i hoda, govori Branislav Lolić, banjalučki pedijatar.

Dohrana dojenčadi

Dohrana je sve čime se beba hrani, a nije mlijeko. Dohranom dojenče dobija i druge namirnice osim mlijeka. Ona je potrebna zbog povećanih prehrambenih potreba bebe poslije četiri do šest mjeseci života, koje se više ne mogu zadovoljiti samo mlijekom. Ako majka doji, ne treba da prestaje kada počne bebi davati i druge namirnice. Dohranu ne treba započeti prije petog mjeseca života, jer ona tada ne donosi nikakve prednosti, ali se mora započeti prije sedmog mjeseca života.

Nove namirnice treba uvoditi jednu po jednu, u razmacima od nekoliko dana, da bi se pratilo kako ih dijete podnosi.

Redoslijed uvođenja pojedinih namirnica zavisi i od porodične ili lokalne tradicije i nije suštinski važan za zdravlje djeteta.

Kod nas je uobičajeni i preporučeni raspored sljedeći: voćni sokovi, voćne kašice, supa, variva od povrća, žitne kašice na mlijeku, kuvano meso s varivom i riba.

Među voćnim sokovima prednost se daje prirodnom soku od jabuke, kruške i drugog, necitrusnog voća, posebno kod djece s atopijskom anamnezom u porodici. Citrusno voće (limun, narandža, mandarina, grejp) opterećeno je alergogenim potencijalom kod predisponirane djece. Potrebno je koristiti neprskano voće.

Od žitarica se prvo daju one koje ne sadrže gluten - riža i kukuruzno brašno i njihove prerađevine. Žitarice s glutenom ne treba davati prije sedmog mjeseca života (pšenica, zob, ječam, raž). S nemliječnom hranom životinjskog porijekla treba početi od sedmog mjeseca života (meso, jetra, riba, žumanjak). Treba birati kvalitetno, nemasno, mlado meso, poznatog porijekla (pileće, ćureće, teleće, ribu).

Žumanjak u početku davati tvrdo kuvan, iza šestog mjeseca života, a u načelu bjelanjak se ne daje do kraja prve godine.

Stajanje i hodanje

Stajanje se savladava kasnije od sjedenja ili puzanja. Bebe ne mogu koristiti noge prije nego što steknu kontrolu nad leđima i kukovima, ali rano počnu pokušavati.

Do četvrtog mjeseca ispravljanje koljena postaje ritmično i izgleda kao da beba skače kada je držite u stojećem položaju.

Mnoge bebe se mogu uspraviti u stojeći položaj do dobi od devet mjeseci.

Stajanje bebi pruža kontakt s vašim tijelom, priliku da posmatra lica i zabavan pogled na svijet koji se pokreće dok ona skače.

Učenja kako da se uspravi u sjedeći položaj i da puže često idu zajedno u dobi od oko devet mjeseci, baš kao što su i stajanje i hodanje paralelna dostignuća.

U dobi od šest mjeseci većina beba voli da skače tako što savija i ispravlja oba koljena zajedno. Tokom sedmog mjeseca djeca počinju koristiti jedno po jedno stopalo umjesto oba zajedno. U ovoj fazi beba ne može nositi svoju punu težinu niti razmišlja o kretanju prema naprijed. Obično do devetog mjeseca ne počne razumijevati da će joj stopala pomoći da se kreće naprijed.

U dobi od deset mjeseci bebina kontrola nad mišićima se pomjerila do koljena i stopala. Ona konačno može preuzeti svoju punu težinu, stajati na stopalima sa savijenim koljenima. Može ustajati, ali ne može održavati ravnotežu. Kada beba bude u stanju da preuzme svoju punu težinu i stoji uspravno na podu, ubrzo će naučiti da se uspravi u stojeći položaj i istovremeno se pridržava za nešto. Većina beba će to uraditi prije kraja prve godine života. Međutim, bebe koje su tek naučile stajati ne znaju kako ponovo sjesti. Sa malo iskustva, uskoro će steći samopouzdanje da puste ruke i spuste se tako što će rukama kliziti po predmetu za koji se drže. Ako im se ukaže prilika, bebe će se uspraviti čim su za to spremne. Mnoge od tih avantura dovode do padova koji im povređuju samopouzdanje, kao i glavu. Kasnije nauče da ispruže ruke čim osjete da padaju. Stajanje i samostalno hodanje na kraju zavise od bebinog samopouzdanja i motivacije, kao i nivoa razvoja mišića i koordinacije. Većina beba će se ispraviti i kružiti okolo prije prvog rođendana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije