Zdravlje

Pedijatar Lolić: Bebe u prvoj godini utrostruče težinu

Pedijatar Lolić: Bebe u prvoj godini utrostruče težinu
Pedijatar Lolić: Bebe u prvoj godini utrostruče težinu

Svako dijete je drugačije pa tako ne čude priče roditelja kako ih je jedno dijete prvih mjeseci ili godina "napatilo", a perioda odrastanja drugog, koje je bilo mirno i tiho, se i ne sjećaju.

Kao što se razlikuju po temperamentu, bebe i napreduju različitim tempom, što roditelji moraju da prihvate. O tome, ali i o vakcinama koje svako dijete treba da primi, govori Branislav Lolić, banjalučki pedijatar.

Vakcinacija

Vakcinacija jača odbrambeni sistem djeteta tako što ga štiti od nekoliko opasnih bolesti. Važno je da roditelji znaju i pridržavaju se uputstava o redovnoj vakcinaciji.

Bebe se po rođenju imunizuju protiv tuberkuloze i hepatitisa B (žutice).

U prvom mjesecu života bebe primaju drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B.

U trećem mjesecu bebe roditelji treba da je dovedu na prvu imunizaciju protiv difterije, velikog kašlja i tetanusa. Ove tri vakcine daju se zajedno u jednoj injekciji koja se zove DiTePer. U tom periodu treba dati i prvu od tri doze vakcine protiv polija (dječje paralize).

U drugom i četvrtom mjesecu dobijaju vakcinu protiv haemofilus influence tip B.

U četvrtom i šestom mjesecu života bebe dobijaju drugu i treću dozu DiTePer i polio vakcine.

Treću dozu vakcine protiv hepatitisa B treba primiti u šestom mjesecu.

Vakcina protiv rubeole, morbila i parotitisa (MoRuPar) i četvrta doza DiTePer i polio vakcine daju se kada dijete navrši 18 mjeseci.

Takođe, treća vakcina protiv Haemofilius influence tip B prima se u 18. mjesecu.

Jedan od glavnih razloga zašto roditelji ne donose djecu na imunizaciju je taj što dijete ima temperaturu, kašalj, prehladu, dijareju ili neku drugu blažu bolest na dan kada treba da bude imunizovano.

Temperament

Novorođenčad liče jedno na drugo, a i razlikuju se na mnogo načina. Svaka beba je prošla različito iskustvo iz perioda kad je još bila u stomaku, kao i zbog okruženja koje ju je sačekalo nakon rođenja. Ali, za sve njih važi jedno: potrebna im je izuzetna pažnja onih koji brinu o njima. Ipak, bez obzira na sve, bebe se rađaju sa različitim temperamentima. Ovo su mogući tipovi beba.

- Tihe, oprezne bebe ne vole se puno maziti, odbijaju, pa čak i mrze kad ih neko grli ili pokriva. Ovakve bebe više vole kontakt očima nego maženje.

- Hiperosjetljive bebe se prenu, uznemire i rasplaču kad čuju glasne zvukove i jaka svjetla. One se plaše gotovo svega i burno reaguju na većinu podsticaja. Čak i njihovi vlastiti slučajni pokreti sprečavaju ih da utonu u dubok san. Kada ih uzmete u naručje, postaju napete i prenu se kada ih spustite. Svaka promjena u njihovom okruženju, ma kako mala bila, alarmira ih.

- Opuštene bebe nisu zahtjevne i u većini slučajeva treba ih buditi da bi jele. Često ih je teško nagovoriti da ostanu budne dovoljno dugo da bi sisale. Rijetko kada dugo plaču, ali važno ih je hraniti najmanje svaka četiri časa. Treba ih zainteresovati da gledaju stvari oko sebe.

Rast bebe

Bebe se razlikuju po izgledu, ali i težini. Prosječna težina novorođenčeta po rođenju je oko 3,5 kilograma. Dječaci su malo teži od djevojčica, a prve bebe su lakše od onih koje se rode kasnije. Krupni roditelji obično imaju krupne bebe, a sitni roditelji sitnije. Novorođenčad sa malom težinom po rođenju su nedonoščad. Tokom prva tri do četiri dana dojenče može da izgubi do 10 odsto porođajne težine, a dvije do tri nedjelje su potrebne da vrati težinu koju je imalo po rođenju. Tokom prvih šest mjeseci dnevni prirast težine bebe je 18-30 grama, što znači da će udvostručiti svoju težinu u periodu od pet do šest mjeseci, utrostručiti poslije godinu dana, a učetvorostručiti sa dvije godine.

Međutim, dobijanje na težini nije jedini način da se procijeni napredovanje bebe. Važno je i koliko dobija na dužini.

Beba svakog mjeseca u prosjeku naraste oko dva centimetra, a poslije prve i druge godine života bebe nastavljaju rasti istom brzinom. Na rast novorođenčeta utiču uhranjenost, hormonalni i genetski osnov. Nedonoščad će možda sporo dobijati na težini i dosta dugo biti sitna u odnosu na drugu dojenčad iste dobi.

Bebe koje su rođene sitne za svoju dob često rastu iznenađujućom brzinom tokom prvih nekoliko sedmica. Uz dobru njegu, ova dojenčad mogu od najmanjih beba postati one koje najbrže rastu. Važno je pratiti da li i težina i dužina napreduju istom brzinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije