Zdravlje

Pet stvari zbog kojih ste svakodnevno umorni

Pet stvari zbog kojih ste svakodnevno umorni
Pet stvari zbog kojih ste svakodnevno umorni

Samo je jedna neprospavana noć dovoljna da budemo umorni nekoliko dana zaredom, ali postoje i svakodnevne navike koje nam kradu energiju, a da toga možda nismo ni svjesni.

Voda

Čak i lagana dehidracija može izazvati umor. Razlog je što dehidracija krv čini nešto gušćom, a to znači da srce mora pumpati više kako bi tijelo snabdjelo hranjivim tvarima pa vas to sve dodatno umara.

Doručak

Male su šanse da niste čuli za ovo važno pravilo, ali koliko ste puta preskočili doručak jer ste bili u žurbi i prezauzeti drugim stvarima? Doručak je poput goriva za metabolizam, piše magazin "Prevention". Čak i kada spavamo, naše tijelo radi, a ako mu ne osiguramo energiju odmah ujutro, cijeli dan biće umorno.

Drugačiji ritam sna vikendom

U poređenju s radnim danima u sedmici, kada ustajemo rano zbog posla, vikend jedva dočekamo da bismo malo duže odspavali. Osim toga, vikendom ostajemo i duže budni uveče pa onda radije malo produžimo ujutro s odmorom i izležavanjem u krevetu. Profesor na Univerzitetu u Minhenu i psiholog Til Roeneberg kaže da je takav ritam za tijelo poput jet laga i zato je poželjnije zadržati sedmični ritam, jer ćemo se poslije istog ritma ustajanja osjećati odmornije nego da duže spavamo.

Surfanje internetom

Izbjegavajte kompjutor barem pola sata prije odlaska na spavanje, a isto vrijedi i za surfanje putem mobilnog telefona. Naime, svjetlost koja dopire od zaslona može poremetiti vaš cirkadijalni ritam i tako omesti san. Organizam svjetlost iz zaslona i ekrana jednostavno doživljava kao trenutak za budnost, a ne spavanje.

Piše Tportal.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije