Zdravlje

ISPRAVAK ČLANKA: Soda bikarbona ne “alkalizuje” organizam

ISPRAVAK ČLANKA: Soda bikarbona ne “alkalizuje” organizam
Foto: Unsplash | ISPRAVAK ČLANKA: Soda bikarbona ne “alkalizuje” organizam

U prethodnom članku na portalu “Nezavisnih” novina stajao je tekst u kojem je pisalo da za sodu bikarbonu kažu da je magični prah koji liječi cijeli organizam.

Analizom portala “Raskrinkavanje.ba” je utvrđeno da su ovakve informacije pseudonauka te da je soda bikarbona, poznata i kao natrij bikarbonat, blago je alkalna. Neki ljudi vjeruju da unos alkalnih supstanci potiče gubitak težine.

Međutim, naučna istraživanja nisu pronašla dokaze koji podržavaju ovu teoriju. Tijelo prirodno reguliše svoje pH nivoe kako bi osiguralo da nije previše kiselo ili alkalno. Ono što osoba jede ima vrlo mali uticaj na ovaj proces.

Stoga je malo vjerovatno da će konzumacija sode bikarbone učiniti tijelo alkalnijim i potaknuti gubitak težine ili izliječiti bolesti.

Mogućnost da se “alkalizuje” nečije tijelo bila je popularna tvrdnja koju su promovisali naučnici u dvadesetim godinama prošlog vijeka i koju danas promovišu trgovci suplementima i gurui zdravog života. Ali ukoliko ne patite od izvjesnog specifičnog i medicinski katastrofalnog stanja, kao metabolička acidoza, efektivno je nemoguće, ishranom, izmijeniti pH vrijednost ćelijskog okruženja koje čini razna tkiva u vašem tijelu, uključujući tkiva imunološkog sistema. Tijelo održava ta okruženja u strogo kontrolisanom rasponu: pH vrijednost između 7, 36 i 7,44 u arterijama i oko 7,2 u međućelijskom prostoru. Jedina pH vrijednost u vašem tijelu koju možete promijeniti ishranom jeste pH vrijednost vašeg urina. Takva promjena neće pružiti medicinske prednosti u borbi protiv viralne infekcije.

Dakle, navod da soda bikarbona pomaže uravnoteženju pH vrijednosti tijela posve je netačan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije