Zdravlje

Ples smanjuje rizik od demencije za 76 odsto

Ples smanjuje rizik od demencije za 76 odsto
Foto: Ilustracija | Ples smanjuje rizik od demencije za 76 odsto
N.N.

Svi oni koji vole zavladati plesnim podijumom mogli bi se iznenaditi jer čine veoma dobru stvar. Naime, ples je mnogo više od zabavne aktivnosti i trebalo bi ga upražnjavati bez obzira na godine.

Studija je pokazala da starije osobe mogu preokrenuti znakove starenja u mozgu vježbom, s plesom kao najučinkovitijim alatom iz tog spektra.

Svi znamo da su sagorijevanje kalorija te jačanje kostiju i zglobova neke od blagodati plesanja, ali to nije sve, govori studija objavljena u časopisu "Frontiers in Human Neuroscience". Na njoj su vrijedno radili stručnjaci za neurodegenerativne bolesti u njemačkom Magdeburgu.

STUDIJA: Veličina studije bila je skromna, ali studije mozga obično i jesu takve, jer su MR skeniranja skupa.

Ukupno je bilo 26 učesnika, od toga je 14 njih bilo u grupi "plesa" s prosječnom dobi od 67 godina. Fitnes grupa sastojala se od 12 osoba, s prosječnom starošću od 69 godina. Više od 18 mjeseci plesna grupa je dobijala sedmični kurs učenja plesnih rutina. Fitnes grupa je u tom istom vremenskom periodu prolazila kroz trening izdržljivosti i fleksibilnosti.

Obje grupe pokazale su povećanu reakciju u predjelu hipokampusu, što je važno jer se to područje mozga odnosi na bolesti poput Alchajmerove, a takođe ima ulogu u pamćenju i ravnoteži. Najbitnije, samo je plesna grupa pokazala značajan porast u poboljšanju ravnoteže, što može biti rezultat njihovog konstantnog učenja nove rutine svake sedmice.

"Pokušali smo pružiti našim učesnicima u plesnoj grupi neprekidne plesne rutine različitih žanrova plesa", rekla je u saopštenju dr Katrin Rehfeld, koja je vodila ovo istraživanje. Kako ističe, koraci, pokreti ruku, formacije, brzine i ritmovi mijenjali su se svake druge sedmice kako bi ih održali u stalnom procesu učenja. Najzahtjevniji aspekt za njih bio je podsjetiti se na rutine pod pritiskom vremena i bez ikakve pomoći instruktora.

DALJE ISTRAŽIVANJE: Tim sada želi iskoristiti ovo istraživanje zbog ispitivanja novih fitnes programa kako bi se spriječio pad aktivnosti mozga povezanog s godištem rođenja. Zovu ga "Jymmin" (eng. jamming + gymnastics). U pitanju je senzorski sistem koji generiše zvukove temeljene na fizičkoj aktivnosti.

U svom radu ističu da je potrebno u budućnosti sprovesti veće studije kako bi se dodatno istražio učinak na mozak do kojeg su ovdje došli. Rani znakovi ipak sugerišu da plesni ulazak u starost može pomoći u smanjenju rizika od bolesti poput Alchajmerove.

"Vjerujem da bi svi željeli živjeti nezavisan i zdrav život što je duže moguće", rekla je dr Rehfeld te smatra da je ples snažan alat za postavljanje novih izazova za tijelo i um, posebno u starijoj dobi.

KORIJENI U PROŠLOSTI: Da ova mala studija nije izolovan slučaj, potvrđuje i jedna ranija i opsežnija koja se sprovodila čak 21 godinu. Objavljena je bila u "New England Journal of Medicine" i utvrdila je da od svih tjelesnih aktivnosti jedino ples pomaže stvaranju novih nervnih puteva i smanjuje rizik od demencije za 76 odsto.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije