Zdravlje

Podrška partnera važan faktor uspjeha IVF tretmana

Podrška partnera važan faktor uspjeha IVF tretmana
Podrška partnera važan faktor uspjeha IVF tretmana

SARAJEVO - Pored vrhunske medicinske tehnologije, te stručnog medicinskog osoblja, podrška muškaraca svojim partnericama u procesu vantjelesne oplodnje je iznimno važan faktor za uspješnost samog procesa.

Bahceci BiH IVF Centar prednjači i u posebnoj pažnji koju posvećuje ne samo svojim ženskim pacijentima nego i njihovim bračnim partnerima, muškarcima koji jednako kao i njihove žene imaju mnogo pitanja i nedoumica kada je u pitanju proces vantjelesne oplodnje.

"Pristupamo paru kao jedinki, jer u roditeljstvu muškarac i žena ravnopravno učestvuju i jednako im je važno da se ostvare i na ovaj način", ističe prof.dr. Umit Goktolga, šef medicinskog tima, ističući da je razumljivo da sam proces IVF oplodnje postavlja veće zahtjeve pred žene.

Činjenica da su žene pod većim fizičkim i emotivnim pritiskom stavlja muškarce u posebnu ulogu u kojoj se očekuje njihova bezuvjetna podrška. Ipak, da bi je adekvatno pružili i sami se moraju upoznati sa brojnim novinama ovog specifičnog procesa.

Prema dosadašnjim iskustvima medicinskog tima Bahceci BiH IVF Centra, u razgovorima sa stotinama muškaraca, najčešće je prisutna jedna vrsta nelagode i straha prije samog procesa vantjelesne oplodnje, ali i nastojanje da razumiju kroz šta sve prolazi njihova supruga. Bez dileme, jedan od najvećih izazova postupka bio je kako prevladati potencijalni neuspjeh, te kako pružiti utjehu svojoj supruzi. Kao svojevrsnu prednost najčešće izdvajaju opažanje da im se odnos sa partnericom nakon što su se ostvarili kao roditelji poboljšao, zahvaljujući činjenici da su zajednički rješavali veliki izazov.

Jedan od onih koji je zajedno sa svojom suprugom uspješno prošao kroz ovaj proces i postao roditelj blizanaca ima vrlo jasnu poruku za muškarce koje čeka ovaj postupak.

"Budite strpljivi i budite uz svoje supruge! Ne samo kao emotivna podrška, nego i u praktičnim stvarima kao što su kućanski poslovi i u svemu kroz šta vaša supruga prolazi. Zanimajte se za cijeli postupak, informirajte se i prihvatite činjenicu da ste i vi aktivni sudionik cijelog procesa", ističe sretni otac, koji je zajedno sa suprugom prošao kroz cijeli proces vantjelesne oplodnje.

Bahceci BiH IVF Centar sarađuje sa najvećim genetičkim laboratorijima u svijetu, a prvi i još uvijek su jedini u našoj zemlji koji imaju na raspolaganju sistem EmbryoScopa, odnosno sistem dinamičkog nadzora embrija, što ih s pravom čini jednom od pet najvećih IVF grupacija u Evropi.

U prilog ovim činjenicama ide i informacija da se nedavno rodila 150. beba začeta u Bahceci BiH IVC Centru u protekle tri godine.

Više detalja na www.bahceci.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije