Zdravlje

Pojavile se supervaške koje napadaju djecu

Pojavile se supervaške koje napadaju djecu
Pojavile se supervaške koje napadaju djecu

Kao da vaške i gnjide same po sebi nisu užasan problem, naučnici upozoravaju da se pojavila nova, otpornija vrsta koja sve češće napada djecu.

U studiji objavljenoj u "Journal of the Entomological Society of America" kaže se da roditeljima sve teže polazi za rukom da se riješe vašaka kada ih djeca jednom dobiju, objavilo je Moje zdravlje.

Osim toga, supervaške se daleko brže razmnožavaju i skoro da ne reaguju na sredstva i šampone koji se nude na tržištu.

Studiju je sproveo Džon Klark, profesor toksikologije, životne sredine i hemije na Univerzitetu Masačusets Amherst, a ispitivani su geni vašaka iz 32 mjesta u SAD i Kanadi. Istraživači su otkrili da je 99,6 odsto ispitanih uzoraka otporno na glavne sastojke sredstava za njihovo uklanjanje.

Kako je došlo do toga? Ako se sve gnjide ne istrijebe do kraja, pored toga što prežive, vaške ojačaju i postaju otporne na sve otrove. Zatim nastavljaju da se šire s djeteta na dijete.

Uz kupovna sredstva, električne češljeve i sate provedene u strpljivom "trebljenju" svog mališana, možete probati da se vašaka i gnjida riješite uljem čajevca ili da namočite djetetu kosu limunovim sokom, koji ćete pustiti da odstoji desetak minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije