Zdravlje

Pol bebe nosi rizik za trudnički dijabetes

Pol bebe nosi rizik za trudnički dijabetes
Pol bebe nosi rizik za trudnički dijabetes

TORONTO - Trudnice koje nose dječake imaju veći rizik za gestacijski (trudnički) dijabetes, sugeriše istraživanje kanadskih naučnika sa Univerziteta Toronto.

Stručnjaci su došli do tog zaključka na osnovu podataka prikupljenih od oko 643.000 ispitanica koje su svoje prvo dijete rodile između 2000. i 2010. godine, piše portal Pliva.

Prateći učesnice istraživanja još godinama poslije porođaja, naučnici su utvrdili i da su trudnice koje su dobile gestacijski dijabetes noseći djevojčice, kasnije imale veći rizik za dijabetes tipa 2 nego trudnice koje su gestacijski dijabetes dobile noseći dječake.

Procjenjuje se da gestacijski dijabetes u svijetu pogađa oko devet odsto trudnica.

Gestacijski dijabetes melitus je vrsta šećerne bolesti koja se razvije kod nekih žena tokom trudnoće, jer tijelo ne uspijeva da napravi dovoljnu količinu insulina koja može da obezbijedi normalan nivo šećera u krvi.

Ovaj poremećaj se uglavnom dijagnostikuje poslije 24. nedjelje trudnoće, ali može i ranije.

Gestacijski dijabetes prolazi u roku od šest nedjelja poslije porođaja, jer mu je glavni uzrok upravo trudnoća, odnosno činjenica da neki od hormona posteljice blokiraju dejstvo insulina koga treba više proizvesti da bi ga bilo dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije