Zdravlje

Pranje odjeće na niskoj temperaturi omogućava razvoj bakterija

Pranje odjeće na niskoj temperaturi omogućava razvoj bakterija
Pranje odjeće na niskoj temperaturi omogućava razvoj bakterija

Pranje odjeće na niskim temperaturama omogućava razvoj i unakrsni prenos bakterija sa veša na peškire i kuhinjske krpe, što može da prouzrokuje zarazu u domaćinstvu.

Niske temperature na ekonomičnim programima pranja modernih mašina za veš nisu dovoljne za ubijanje bakterija, pokazalo je istraživanje britanskog Udruženja za higijenu. Prema njemu, oko 0,1 g ili 10.000 fekalija ostaje na "čistim" gaćicama nakon pranja na niskim temperaturama.

"Ljudi veruju da je odeća nakon svakog pranja u mašini, čista, ali postoji razlika između površno čistog i higijenski čistog" rekla je voditeljka studije, doktorka Lisa Akerli.

Lisa dodaje kako ekonomični i drugi programi pranja na niskim temperaturama nisu problematični samo zbog ostataka bakterija, već i unakrsne kontaminacije tačnije prelaska bakterija na druge stvari u mašini i stvaranja takozvane bakterijske supe.

Predmeti na koje dolaze bakterije, poput peškira i kuhinjskih krpa, u direktnom su kontaktu s ljudskim tijelom i lako izazivaju razne bolesti. Bakterije na vlažnoj odjeći su najopasnije, jer dolaze u kontakt sa rukama prilikom kačenja veša na žicu za sušenje, a odakle se potom lako unose u usta, piše Blic.

Zato veš perite na 60 stepeni, tako ćete biti sigurni.

Saveti za bolju higijenu prilikom pranja rublja

- Barem jednom mjesečno veš operite  na 90 stepeni. Tako će biti čist i veš i mašina će se očistiti od bakterija

- Posteljinu i  veš treba prati odvojeno od peškira, posebno prilikom pranja na niskim temperaturama

- Nakon završetka pranja, vrata od mašine je potrebno ostaviti otvoreno neko vrijeme, jer dotok vazduha sprečava razmnožavanje bakterija unutra

- Redovno čistite vrata mašine za veš, kao i ladici u koju se stavljaju deterdžent i omekšivač

- Nakon svakog kačenja veša na žicu za sušenje, temeljno operite ruke

- Ako perete veš na niskim temperaturama bez sredstava za dezinfekciju, odeću dobro posušite i obavezno operite ruke nakon stavljanja mokre odeće na sušenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije