Zdravlje

Pratite svoj hormonoskop: Hranom protiv PMS

Pratite svoj hormonoskop: Hranom protiv PMS
Pratite svoj hormonoskop: Hranom protiv PMS

Estrogen, progesteron, LH i FSH upravljaju nama, ženama, našim ciklusom, zdravljem, određuju nam kad ćemo biti ćudljive, gladne, srećne, tužne...

Svaki menstrualni ciklus, bilo da traje prosječno 28 dana, 21 ili 30, podijeljen je u tri osnovne faze: folikularnu, ovulacionu i luteinsku.

Folikularna faza: izbacite aditive

Ova faza počinje čim se završi menstrualno krvarenje. Hormoni hipofize, LH i FSH, podstiču jajnik da stvori folikul, ili više njih, iz kojeg će se, nakon što pukne, osloboditi jajna ćelija.

Žena se odlično osjeća, povišen joj je estrogen i nema napade gladi.

Da ne kvarite takvo stanje i lijepo raspoloženje, izbacite namirnice bogate aditivima i vještačkim bojama koje doprinose hormonskoj neravnoteži.

Ovulatorna faza: grickajte orahe

Ovulacija počinje naglim skokom hormona LH, koji priprema folikul za oslobađanje jajne ćelije. Žena postaje nervozna, ratoborna je bez razloga, mada je baš tada raspoloženija za seks. Tada treba fizički da se aktivirate i da jedete namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, kao što su skuša ili losos, i namirnice bogate drugim zdravim mastima, poput oraha, semenki bundeve i lana.

Luteinska faza: jedite zdrave šećere

Počinje oslobađanjem jajne ćelije i stvaranjem žutog tijela, što je praćeno povećanjem progesterona i estrogena.

Dok njihove vrijednosti ne padnu i dok se materica ne spremi za novo krvarenje, ženi raste apetit, žudi za slatkišima, naduta je jer zadržava tečnost, razdražljiva je, preosetljiva, zabrinuta...

Izbjegavajte tada slatkiše i kafu, a jedite složene ugljene hidrate, poput integralnog pirinča, mahunarki i proizvoda od integralnog brašna, koji će smanjiti umor i regulisati nivo šećera u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije