Zdravlje

Praznici su zamka za prejedanje

Praznici su zamka za prejedanje
Praznici su zamka za prejedanje

BEOGRAD - Magistar ishrane Jelena Gudelj Rakić apelovala je na građane da tokom praznika vode računa i ne upadnu u zamku prejedanja i pretjerivanja u piću, posebno na one koji poste i koji će uskoro jesti mrsnu hranu.

Iako se za Novu godinu, Badnje veče i Božić u velikim količinama spremaju različita jela, treba se pridržavati osnovnih pravila koja važe u svako doba godine i nastojati da ishrana bude redovna, umjerena i raznovrsna, rekla je Gudelj Rakić.

Ističući da jelovnik treba prilagoditi godišnjem dobu i pažljivo ga planirati, ona je kao način pripreme koji je posebno nepoželjan sa zdravstvenog aspekta navela prženje i pohovanje hrane.

Kad je u pitanju praznični ručak, Gudelj Rakić je objasnila da umjerenost podrazumijeva da predjelo možemo i da preskočimo, a da poslije supe izaberemo jedno od glavnih jela koje nam se ponudi, na primjer samo sarmu ili samo pečenje, ne zajedno i jedno i drugo.

"Pravila su ista i ukoliko je u pitanju posna ishrana", rekla je ona i dodala da ni za praznični obrok ne treba sipati u tanjir i posne sarme, i prebranac, i prženu ili na neki drugi način pripremljenu ribu, ali se preporučuje obilje salate, dok kao dezert može da se uzme samo jedan kolač.

"Kod ljudi koji poste, prelazak sa posne na mrsnu ishranu ne treba da bude nagao, kao što bi i uvođenje u post trebalo da bude postepeno", izjavila je Gudelj Rakić.

"Da ne budu tog prvog dana i jaja, i kajmak, i neko svinjsko ili jagnjeće pečenje, uz velike količine kolača ili alkoholnih pića".

"Savetuje se da to bude za početak takozvani beli mrs koji podrazumeva neki mladi sir, jogurt, kefir, kiselo mleko i neko od nemasnih ili manje masnih mesa", izjavila je naša sagovornica.

Umjerena ishrana je, prema njenim riječima, način da izbjegnemo neposredne zdravstvene tegobe, kao što su osjećaj nadutosti, nadimanja ili bolovi u stomaku, ali i dugotrajne posljedice koje mogu da budu različite, zavisno od našeg zdravstvenog stanja, od skoka krvnog pritiska do problema sa varenjem koje veliki unos hrane dodatno otežava.

"Vrlo je važno naglasiti da dobro raspoloženje ne poboljšava čašica alkohola nego dobro društvo", rekla je ona i podsjetila da prije slavlja treba misliti na to kako da se bezbedno vratimo kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije