Zdravlje

Pretjerano žvakanje žvakaće gume uzrokuje deformaciju mišića vilice

Pretjerano žvakanje žvakaće gume uzrokuje deformaciju mišića vilice
Pretjerano žvakanje žvakaće gume uzrokuje deformaciju mišića vilice

SAMSUN - Stručnjaci su otkrili da pretjerano žvakanje žvakaćih guma uzrokuje grčenje mišića vilice, piše Anadolu Agency (AA).

Žvakanje žvakaće gume može izazvati simptome temporomandibularnog poremećaja, koji uključuju bol u vilici povezan s mišićima za žvakanje i zglobovima koji povezuju donju vilicu s lobanjom.

Pretjerana upotreba bilo koje grupe mišića i bilo kojeg zgloba može izazvati bolove i probleme. Dešava se da se mišići vilice, glave i vrata zgrče, pa vremenom mogu da izazovu glavobolju i bolove u ušima i zubima, kažu stručnjaci.

Žvakaće gume ne bi trebalo žvakati samo na jednoj strani vilice i više od 20 minuta, jer se na taj način može uzrokovati deformacija mišića, pa se preporučuje ravnomjerno žvakanje, koristeći cijelu vilicu.

Međutim, ukoliko je umjereno konzumiranje ovog proizvoda, ne mogu se izazvati neka trajna oštećenja. Stručnjaci kažu kako probleme vilice, zbog njenog oblika, imaju najviše djevojke i žene srednje dobi. 

Stomatolozi upozoravaju na šećer koji se nalazi u žvakaćim gumama, a koji uzrokuje karijes, te se ovaj problem može smanjiti ukoliko se koriste žvake bez šećera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije