Zdravlje

Prirodni lijekovi koji provjereno zaustavljaju kijavicu

 Prirodni lijekovi koji provjereno zaustavljaju kijavicu
Prirodni lijekovi koji provjereno zaustavljaju kijavicu

Od virusa možete da se odbranite namirnicama koje imate u kući. Kad osjetite prve simptome bolesti, popijte pola čaše vode u koju ste stavili pet kapi joda. Ako imate visoku temperaturu, pomažu obloge od sirovog krompira. Imajte na umu da kijavica u svakom slučaju traje sedam dana.

Prije nego što izađete iz kuće namažite sluzokožu nosa nekom antivirusnom mašću ili nakapajte u nos nekoliko kapi aloe, koja spriječava prodor virusa kroz nosnu šupljinu

Već i vrapci znaju da obična kijavica traje sedam dana ako se liječi i nedelju dana ako se ne liječi. To, međutim, ne znači da ne treba da pokušamo da pomognemo organizmu da se odupre virusnom napadu pomoću narodnih lijekova koji su svoju delotvornost dokazali u prošlosti.

Kijavica je kapljična infekcija, što znači da se prenosi vazdušnim putem: virus prelazi u naš organizam dok razgovaramo s bolesnom osobom, ponekad je dovoljno da se nalazimo s njom u istoj maloj prostoriji. Virus dospijeva u okolinu prilikom kašljanja, kijanja ili glasnog krika.

POMAŽE ČAJ SA ĐUMBIROM

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kad osjetite prve simptome bolesti. Recimo, da popijete pola čaše vode u koju ste stavili pet kapi joda. Ako su vam se nakvasile noge, čim stignete kući natrljajte tabane votkom i obujte suve čarape. Popijte dve-tri šolje vrućeg čaja sa smjesom đumbira i meda. Korisno je da tu smjesu napravite čim počne sezona prehlada i gripa. Sprema se na sljedeći način: izrendajte pola čaše oljuštenog korjena đumbira, a ostatak čaše napunite medom. Dobro promješajte i kad skuvate čaj, sipajte u njega pola čašičice ove mješavine. Poslije toga treba da legnete u toplu postelju i potrudite se da zaspite. Kijavica najčešće prolazi do jutra.

Temperaturu ne skidajte pomoću tableta. Umjesto njih možete da upotrebite napitak od pola čaše vruće vode i pola čaše vina od crne ribizle. To popijte naiskap. Kroz sat vremena ponovite postupak. Ako je temperatura visoka, pomažu obloge od sirovog krompira: narendajte dva sirova krompira s ljuskom, dodajte kašiku sirćeta i tako dobijenu smjesu umotajte u gazu i stavite bolesniku na čelo. Temperatura će da spadne najduže za sat vremena

BIJELI LUK KAO PREVENTIVA

Kijavica može da se zaustavi pomoću masaže određenih tačaka na licu. Jagodicama srednjih prstiju pritiskajte nosnu kost, gore-dole, zatim povlačite prste duž obrva, čas povećavajući čas slabeći pritisak, ka sljepoočnicama, a onda naniže duž jagodicama i oko očiju. Ponovite nekoliko puta.

Ako vam još polazi za rukom da izbjegnete susret s virusom, treba da se pozabavite profilaksom. Prije svega pripremite smjesu protiv kijavice. Pomješajte osam izgnječenih češnjeva bijelog luka sa pola sitno isjeckanog limuna sa sve korom, nalijte hladnom vodom koja je prethodno provrila i držite na hladnom tamnom mjestu nekoliko dana. Uzimajte jednom dnevno po jednu supenu kašiku prije jela.

AROMATIČNA ULJA JAČAJU IMUNITET

Pre nego što izađete iz kuće nije loše da namažete sluzokožu nosa nekom antivirusnom mašću ili da nakapate u nos nekoliko kapi aloe, koja spriječava prodor virusa kroz nosnu šupljinu.

Imunitet možete da ojačate i inhaliranjem aromatičnim uljima. Dobro provjetrite sobu, zatim zatvorite sve prozore i vrata, sipajte u sud malo vode, lagano je zagrijte i nakapajte nekoliko kapi aromatičnih ulja: eukaliptusa, bora, kedra, lavande, đumbira... Duboko udišite ta isparenja od 15 do 20 minuta, svakog dana u sezoni gripa i prehlade.

Obratite pažnju na ishranu. Poslušajte savjet kalifornijskih naučnika, koji smatraju da čaša kefira ili jogurta i nekoliko narandži dnevno predstavljaju izvanredno sredstvo koje će vas zaštititi od gripa i drugih virusnih infekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije