Zdravlje

Prirodni lijekovi protiv vaginalne infekcije

Prirodni lijekovi protiv vaginalne infekcije
Prirodni lijekovi protiv vaginalne infekcije

Gotovo da nema žene koja nije išla ginekologu zbog vaginalne infekcije, na žalost, česte su i mučne.

Pored čajeva i standardnih lijekova, postoji i nekoliko prirodnih rješenja.

Vaginitis, vaginalne infekcije praćene su svrabom, peckanjem, nadraženošću vagine i bolovima u predjelu donjeg dijela stomaka. Može doći i do promjene količine i mirisa iscjedka. Javlja se kod gotovo svih žena (češće onih koje su polno aktivne) i spada među najčešće razloge odlaska ginekologu.

Ističu se najčešće tri tipa vaginalnih infekcija: bakterijska vaginoza (neravnoteža vaginalnih bakterija), vulvovaginalna kandidijaza (rast i razmnožavanje gljivica) i trihomonijaza (uticaj parazita Trihomonas vaginalis), piše Lifepress.

Posjetite ginekologa prvenstveno da utvrdite o kojoj se vrsti infekcije radi, jer su simptomi poprilično slični. Pored propisanih lijekova mnoge žene se okreću čajevima od uve i brusnice, a ako je riječ o gljivičnoj infekciji postoji još nekoliko načina da sami sebi pomognete.

Čajevi

Protiv svraba i peckanja djelotvoran je čaj od ruzmarina. Možete ga koristiti kao sredstvo za intimnu njegu (za pranje intimnih dijelova tijela) ili samo ga natapkati na vaginalni otvor. Možete ga i piti - prelijte 1 kašičicu sušenog ruzmarina sa 1 šoljom kipuće vode, ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procijedite. Piti 1 do 4 šolje na dan ako imate gljivičnu infekciju.

Brusnice su korisne u borbi protiv infekcije urinarnog trakta (ili bešike), ali i protiv gljivičnih infekcija. U slučaju gljivica preporučuje se da pijete nezaslađeni čisti sok od brusnica nekoliko puta na dan. Možete konzumirati i tablete od brusnica ili suve brusnice. Rezultati će biti vrlo brzo vidljivi.

Ulja

Ulje čajevca ima jaka antigljivična svojstva. Par kapi ulja čajevca stavite na tampon, pa ga stavite u vaginu. Ostavite dva do 3 sata da djeluje. Ponavljajte dva puta dnevno.

Na sličan način djeluje i ulje origana. Možete ga nanijeti površinski, ali razređenog u maslinovom ulju; ili oralno u vidu kapsula 2 puta na dan.

Bijeli luk

Jedite bijeli luk ukoliko imate gljivičnu vaginalnu infekciju. Jedna od opcija je i da napravite pastu od isjeckanog bijelog luka i nanesite na inficirani dio. Možete nanositi i smjesu ulja bijelog luka, vitamina E (iz kapsula) i kokosovog ulja.

Sirće

Koristiti možete i obično bijelo i jabukovo sirće i to u toplim kupkama. Kupite organsko čisto sirće (najbolje jabukovo). U kadu sa toplom vodom uspite 1 šolju ovog sirćeta. Natapajte se 20 minuta i onda lagano obrišite peškirom.

Neven

Ova biljka, takođe ima antigljivična i protivupalna svojstva. Izgnječite par listova nevena (pazite da je biljka čista, netretirana hemikalijama). Izgnječite listove i nanosite površinski. (Izbjegavajte u trudnoći).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije