Zdravlje

Probudio se virus opasniji od ebole

Probudio se virus opasniji od ebole
Probudio se virus opasniji od ebole

Dok svijet pokušava da se izbori sa ebolom od koje je nastradalo preko 3.000 ljudi, na istoku Afrike probudio se još jedan smrtonosni virus. Marburg hemoragijska groznica, koja je 1967. godine identifikovana u Beogradu i u njemačkim gradovima Marburgu i Frankfurtu, odnijela je prvu žrtvu.

Klinička testiranja vakcine protiv ebole i marburga izvode se u Ugandi od 2009,  ali nijedna vakcina još nije odobrena za upotrebu, prenosi Blic.

Slučaj tridesetogodišnjeg zdravstvenog radnika koji je preminuo u bolnici Mengo u Ugandi podigao je mkere opreza u toj zemlji, ali i susjednim zemljama.

Nakon što su testovi pokazali da je Marburg bio uzrok njegove smrti, oko 150 osoba stavljeno je u karantin, a kod njih 11 primjećeni su simptomi koji ukazuju na virus sa visokom stopom smrtnosti. U Keniji i Sudanu su pod strogom kontrolom svi građani koji putuju iz Ugande.

Od 31 osobe, koliko je šezdesetih godina bilo zaraženo u tri evropska grada, njih sedam je preminulo. Izvor zaraze su bili zeleni majmuni iz Afrike, koje su njemački instituti i Institut Torlak uvezli radi laboratorijskih istraživanja. Od tada je svijet pogodilo nekoliko talasa epidemije, a lijek još uvijek nije pronađen.

- Bolest izazvana marburg virusom je ozbiljna i u velikom broju slučajeva dovodi do smrti. Simptomi su groznica, povraćanje, dijareja i unutrašnje krvarenje, kao i kod ebole - naveo je izvor iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Na listi deset najopasnijih virusa koju je sastavio „Dojče vele”, marburg je zauzeo prvo mjesto, jer smrtnost premašuje 90 odsto. Baš kao i ebola, koja se našla odmah iza njega, on se prenosi sa životinje na čovjeka, a zatim širi dodirom sa oboljelim i putem tjelesnih tečnosti.

Zabrinut da bi zaraza mogla da se otrgne kontroli, predsjednik Ugande Joveri Museveni apelovao je na građane da ograniče fizički kontakt.

- Ako vam ne pružim ruku kad vas vidim, nemojte misliti da sam nepristojan. Ako želimo da kontrolišemo ebolu i marburg, moramo prestati da se rukujemo - rekao je on tokom jedne zvanične posjete.

Prema riječima ljekara Ruhakane Rugunde iz Ugande, mala je vjerovatnoća da se u slučaju marburga ponovi epidemija međunarodnih razmjera, kao kod ebole.

„Uganda je i ranije izlazila na kraj u sličnim situacijama, kada je riječ o hemoragijskoj groznici. Imamo kapacitete da se izborimo i s ovim problemom, o čemu smo obavjestili Svjetsku zdravstvenu organizaciju”, napisao je Rugunda na Tviteru.

Drugi slučaj ebole u SAD

Zdravstveni radnik koji je liječio Tomasa Dankana iz Liberije, prvog pacijenta kome je ebola dijagnostikovana na američkom tlu, i sam se zarazio smrtonosnim virusom. Ovo je prvi slučaj prenošenja zaraze na američkoj teritoriji.

„Doktor neuništivi“

Doktor Živko Stefanović i njegova supruga Radmila su 1967. godine preživjeli zarazu marburgom. Virusolog sa Torlaka zarazio se prilikom obdukcije zelenog majmuna i smješten je na Infektivnu kliniku, gdje mu se kasnije pridružila i žena, kod koje su simptomi bili blaži. Oporavak doktora Stefanovića trajao je dugo, a kolege su ga nakon toga prozvale „doktor neuništivi”.

 

Najveće epidemije Marburga

    1998. 154 zaražena, 128 umrlo

    2004. 252 zaražena, 227 umrlo

 

Ebola i Marburg

    oba virusa su poreklom iz Afrike

    domaćini virusa su životinje, sa kojih se virus prenosi na ljude

    oba virusa potiču iz porodice hemoragijske groznice

 

Simptomi

Virus marburg izaziva hemoragična oboljenja i, kao i u slučaju ebole, prouzrokuje konvulzije i krvarenja sluzokože, kože i organa. Stopa smrtnosti kod inficiranih osoba je 90 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije