Zdravlje

Promijenite životne navike, spriječite pojavu karcinoma

Promijenite životne navike, spriječite pojavu karcinoma
Foto: N.N. | Promijenite životne navike, spriječite promjenu karcinoma

Blizu 40 odsto smrtnih slučajeva uzrokovanih karcinomom moglo je biti spriječeno uz jednostavne izmjene životnih navika, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Prestanak pušenja, zdravija ishrana i manje alkohola uticali bi na zaustavljanje bolesti raka, koje svake godine odnesu 8,2 miliona života širom svijeta.

Naučnici tvrde da su ove tri životne navike glavni krivci za 30,4 odsto smrti od karcinoma, što je oko 2,5 miliona, s tim da se pokazalo da je duvan najveći neprijatelj, piše "Daily Mail".

Pet drugih navika, uključujući prekomjerno izlaganje UV zračenju, gojaznost i nedovoljno fizičke aktivnosti, krivi se za 14,4 odsto smrtnih slučajeva, odnosno 1,2 miliona života.

Istraživači medicinskog instituta "Berghofer" u Brizbejnu rekli su da je ukupan broj veći od 38 odsto jer mnogi smrtni ishodi uključuju dva faktora.

Čak i male izmjene pomogle bi u smanjenju rizika od preuranjene smrti od karcinoma, tvrde australijski istraživači.

Gojaznost i infekcije odgovorne su za pet odsto smrtnih slučajeva, dok se nedostatak fizičke aktivnosti krivi za 0,8 odsto.

Istraživači su, takođe, utvrdili da je veći broj mrtvih među muškarcima, jer oni više piju i puše, više provode vremena na suncu i ne hrane se dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije