Zdravlje

Prva transplantacija mrtvog srca u Australiji

Prva transplantacija mrtvog srca u Australiji
Prva transplantacija mrtvog srca u Australiji

Hirurzi u Australiji uspjeli su da obave prvu transplantaciju srca koristeći "mrtav" organ, tj. srce koje je prestalo da kuca.

Presađena srca obično potiču od osoba kod kojih je konstatovana moždana smrt, ali čije srce i dalje radi.

Tim ljekara bolnice Sent Vinsent u Sidneju oživio je, a zatim presadio srca koja su prestala da kucaju do najviše 20 minuta.

Srce je jedini organ koji se u transplantaciji ne koristi ukoliko je prestalo da radi. Obično se uzima od osobe čiji je mozak mrtav i drži u ledu tokom četiri sata, da bi se potom presadilo pacijentu.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, tehnika koju su koristili u Sidneju pretpostavlja uzimanje srca koje je prestalo da kuca i njegovo oživljavanje u uređaju pod nazivom "srce u kutiji" (heart-in-a-box).

Srce se čuva na tjelesnoj temperaturi, zatim se pokreće njegov rad, a hranljivi fluid pomaže u otklanjanju oštećenja srčanog mišića.

Prva osoba koja je dobila ovakvo srce je Mišel Gribilas, koja je patila od urođene srčane mane. Operisana je prije dva mjeseca.

"Sada sam potpuno druga osoba. Osjećam se kao da mi je 40 godina. Imala sam mnogo sreće", navela je 57-godišnja pacijentkinja, a prenosi RTRS.

Australijski hirurzi su od tada uspješno obavili još dvije operacije.

"Ovaj napredak predstavlja značajan prodor ka smanjenju nestašice organa", izjavio je prof. Piter Makdonald, šef Odjeljenja za transplantaciju srca Bolnice Sent Vinsent.

On vjeruje da bi "srce u kutiji", koje je dosad testirano na više mjesta širom svijeta, moglo da spase 30 odsto više života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije