Zdravlje

Prvi put izveden "Corneal colagen cross linking" zahvat u RS, dječaku spasen vid

Prvi put izveden "Corneal colagen cross linking" zahvat u RS, dječaku spasen vid
Foto: N.N. | Prvi put izveden "Corneal colagen cross linking" zahvat u RS, dječaku spasen vid

​Četvrtak, 12.7. ostaće upamćen u Republici Srpskoj kao dan kada je na klinici Svjetlost Banja Luka izveden prvi „Corneal colagen cross linking“ zahvat koji je sedamnaestogodišnjem dječaku spasio vid.

Zahvat su uspješno izveli Ernesta Potkonjak, dr. med. i Miloš Milićević, dr. med.

“Ovaj zahvat se izvodi kod stanja zvanog keratokonus, odnosno patološkog istanjenja i ispupčavanja rožnjače oka. Rožnjača oka je kao pokrovnos staklo na ručnom satu i izuzetno je važan dio našeg oka. Keratokonus se najčešće javlja u pubertetu, podjednako je zastupljeno kod oba pola, a smatra se da je u preko 10% i genetski nasljedno. Mi tokom ovog zahvata skidamo prednji sloj epitela rožnjače i uz cross linking UV lampu i B2 vitaminske kapi ojačavano ostale slojeve rožnjače spašava vid oboljelog,” istakla je mr. sc. med. dr Bojan Kozomara, direktor klinike.

Nakon završetka zahvata na tretiranu rožnjaču se aplicira meko kontaktno sočivo koje kontinuirano ostaje u oku od 4 do 7 dana. Pacijent dobija lokalnu terapiju u vidu kortikosteroidnih kapi koje će ukapavati kroz naredna dva mjeseca. 

Opisani zahvat rađen je po tzv. “drezdenskom protokolu”, a stvarni rezultati nakon „crosslinkinga“ procjenjuju se nakon 6 do 12 mjeseci po obavljenom zahvatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije