Zdravlje

Pržena hrana loša za kožu

Pržena hrana loša za kožu
Pržena hrana loša za kožu

Koža je zbog mnogobrojnih funkcija od velikog značaja za zaštitu organizma od spoljnih, štetnih uticaja, ali je značajna i estetska uloga kože, koja je pokazatelj našeg ukupnog zdravlja. Hrana koja je dobra za zdravlje kože je ista ona koja podržava i zdravu jetru. Prije svega, potrebno je iz prehrane izbaciti prženje, zasićene masti, mesne prerađevine, tvrde sireve, sve što sadrži aditive i konzervanse (pekarski proizvodi), te grickalice poput čipsa.

Hrana koja se preporučuje sadrži vitamine koji su neophodni za zaštitu kože, ali i za usporavanje procesa starenja. To su vitamini A, C, E, F i betakaroten i ima ih u zelenom i narandžastom povrću i voću i klicama. B kompleks, koji se nalazi u integralnim žitaricama, riba, meso i jaja  štite organizam od stresa, što blagotvorno djeluje na kožu i na dobar san.

Posebno dobre namirnice su pšenične klice, heljda i proso, integralna riža, ovas, jogurt s probiotikom i mladi sir, ćuretina i losos, maslinovo i bademovo ulje, breskve, kajsije, kivi, grožđe, mrkva, spanać, brokula, paprika, krastavac, avokado, bundeva, badem, kakao, zeleni čaj i čaj od peršuna.

Za lice je odličan tonik od ruzmarina i nane i 10 ml pantenola, kojim možete osvježavati lice tokom dana.

Važan je dovoljan unos vode i dobra cirkulacija koja se postiže masažom (abjanga) i šetnjom u prirodi, lagane vježbe istezanja i tuširanje hladnom vodom.

Hrana koja štiti kožu od sunca je: paprika, paradajz, lubenica, dinja, kakao, kokos, kurkuma, borovnice, brusnice, zeleni čaj.

Najbolja zaštita je ne izlagati se pretjerano suncu, a nakon sunčanja namazati kožu nevenovim ili kantarionovim uljem.

Birajući namirnice, u fokusu vašeg interesovanja neka budu one bogate antioksidansima, koji uklanjaju štetne slobodne radikale i usporavaju starenje, a izbjegavajte šećer i namirnice visokog glikemijskog indeksa, koje podstiču nastanak bora. Kofein i alkohol takođe neka ne budu na listi prioriteta jer isušuju kožu i crpe blagotvorne vitamine, a opterećuju jetru.

Dragana Žugić, strukovni nutricionista

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije