Zdravlje

Psiholog važan u suočavanju sa posljedicama poplava

Psiholog važan u suočavanju sa posljedicama poplava
Psiholog važan u suočavanju sa posljedicama poplava

FOČA - Stanovništvo pogođeno poplavama, nakon borbe za goli život, moraće da se suoči sa posljedicama ove prirodne katastrofe, a u tom procesu psiholozi će imati važnu ulogu, kaže klinički psiholog Univerzitetske bolnice Foča Aleksandra Salamadić.

Ona je po povratka iz Bijeljine, gdje je pružala prvu pomoć traumatizovanom stanovništvu, rekla da tek slijedi posttraumatski stresni poremaćaj.

"Oni su na neki način zadovoljni i srećni što su spasili žive glave. Sada će biti preoblem kada počnu da se vraćaju na kućišta, kojih praktično nema. Može se očekivati da će se za dva, tri mjeseca početi javljati centrima za mentalno zdravlje i psihijatrijskim bolnicama", rekla je Salamadićeva.
Ona je u Bijeljini, zajedno sa kolegama iz drugih gradova, obilazila unesrećene po centrima, kako bi u razgovoru sa njima pokušali da ih oslobode stresa.

Salamadićeva kaže da su savjetovali školske psihologe da đacima, kada krenu u školu, na prihvatljiv način objasne šta se desilo i kako da se nose sa posljedicama poplava.

Psiholog iz Foče posebno ističe veliki doprinos mladih volontera.

"Oduševila sam se radom volontera, koji su u velikom broju izašli da pomognu unesrećenima. Srećna sam kakvu omladinu imamo. Moj apel bi bio da ih ne zaboravimo i ukoliko bude prilike za zapošljavanje, da oni imaju prioritet. To su djeca koja imaju veliko srce", naglasila je Salamadićeva.

Ona je pohvalila i svoje kolege psihologe, koji su i sami bili žrtve poplava, a koji su se "nesebično davali" i prije podne su radili sa unesrećenima, a popodne išli da čiste svoje stanove.

Univerzitetska bolnica u Foči pružila je pomoć i u dezinfekciji Doboja, a svi radnici ove ustanove odrekli su se jedne dnevnice za stanovništvo ugroženo poplavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije