Zdravlje

Pušenje glavni uzročnik hronične opstruktivne bolesti pluća

Pušenje glavni uzročnik hronične opstruktivne bolesti pluća
Pušenje glavni uzročnik hronične opstruktivne bolesti pluća

BANJALUKA - Hronična opstruktivna bolest pluća /HOBP/ treći je uzročnih smrti u svijetu, a u 60 odsto slučajeva tu bolest izaziva pušenje, istaknuto je danas na stručnom pulmološkom skupu u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci.

Specijalista pulmologije i baromedicine u Zavodu Snježana Kutlešić Stević rekla je da je Zavod jedina ustanova u Srpskoj koja se bavi pulmološkom rehabilitacijom.

Ona je navela da se pulmološka rehabilitacija sprovodi po tipu dnevne bolnice, ali i stacionarno liječenje.

Profesor interne medicine na beogradskom Medicinskom fakultetu Vesna Bošnjak Petrović ukazala je na važnost pulmološke rehabilitacije jer se ostvaruje fizička aktivnost koja je važna za borbu protiv ove bolesti i zdrav organizam u cjelini.

Ona je navela da je HOBP oboljenje koje se javlja u petoj ili šestoj deceniji života i da se manifestuje teškim disanjem, kašljem, zamaranjem.

"To je bolest satrije i srednje životne dobi, što znači da je potreban pušački staž od najmanje 20 godina pušenja 20 cigareta dnevno", rekla je Petrovićeva.

Na stručnom skupu je istaknuto da su hronične bolesti potpomognute i drugim spoljnim faktorima, poput aerozagađenja, te da su danas sve češće i alergije koje nisu prisutne zbog genetske predispozicije, već urbanog načina života, izloženosti velikom broju hemikalija i različitim iritantnim supstanama.

Na stručnom pulmološkom skupu učestvuju pulmolozi iz Srpske, BiH, Srbije i Slovenije, koji su ocijenili da su stručni skupovi važni za razmjenu iskustava i usvajanje novih znanja iz ove oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije