Zdravlje

Rano dijagnostikovanje značajno za kvalitet života

BANJALUKA - Vlasnik klinike za ranu intervenciju i tretiranje autizma na Floridi Semira Hofman rekla je Srni da je rana klinička intervencija autizma izuzetno važna i da od nje zavisi komletan razvoj i kvalitet života osoba sa autizmom i njihovih porodica.

Ona je navela da je edukacija o ranoj kliničkoj intervenciji autizma, koja je organizovana ove sedmice u Banjaluci u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, prvi korak i kamen-temeljac za rano otkrivanje i tretiranje autizma u Republici Srpskoj.

Hofmanova je istakla da je u edukaciju bilo uključeno 15 profesionalaca, psihijatara i psihologa iz zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija iz Srpske, koji se bave autizmom.

Ona je istakla da je juče završno testiranje prošlo 12 polaznika, što je, prema njenim riječima, fantastičan rezultat.

"Definitivno mogu da kažem da su svi oni kompetentni da znanje i sve ono što su naučili tokom edukacije prenesu svojim profesijama u Republici Srpskoj i BiH", rekla je Hofmanova koja je i predsjednik Fondacije "Zajednički put". 

Ona je rekla da je Fondacija donirala softver i svu potrebnu opremu koji će pokrivati tretman 100 djece, ističući da softver omogućava da djeca u što ranijoj dobi kroz igru nauče da komuniciraju.

Hofmanova ističe da je glavni problem autistične djece to što ne mogu da izraze osjećanja i želje, što kasnije može da se pretvori u jednu vrstu agresivnosti, posebno u pubertetu.

"Pokazalo se izvrsnim da djeca nauče da komuniciraju pomoću tog softvera koji, ukoliko dijete napreduje, sam izbacuje dalji tretman, prati napredovanje i formuliše dalji tok tretmana", istakla je Hofmanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije