Zdravlje

Revolucija u oftalmologiji: Pokušaj genske terapije protiv sljepila

Revolucija u oftalmologiji: Pokušaj genske terapije protiv sljepila
Foto: N.N. | Revolucija u oftalmologiji: Pokušaj genske terapije protiv sljepila

Dženet Ozborn iz Oksforda postala je prva osoba na svijetu na kojoj je primijenjena genska terapija da bi pokušala da se spriječi pojava sljepila koja je vrlo česta u zapadnom svijetu, prenosi BBC.

Hirurzi su ubrizgali sintetički gen u oko Dženet u pokušaju da spriječe smrt ćelija. To je prvi tretman za ciljanje genetskog uzroka makularne degeneracije (AMD). Blizu 600.000 ljudi u Velikoj Britaniji je pogođeno AMD-om, od kojih većina ima teško oštećenje vida.

"Teško mi je da prepoznam lica lijevim okom zbog toga što je moj centralni vid zamagljen i ako ovaj tretman bude mogao da spriječi pogoršanje stanja, bilo bi nevjerovatno", izjavila je Dženet Ozborn.

Tretman je obavljen pod lokalnom anestezijom prošlog mjeseca u Oxford Eye bolnici, a oftalmolog Robert Meklaren, koji je i profesor na Oksfordu, predvodio je zahvat.

"Genski tretman koji se sprovodi kako bi se sačuvao vid kod pacijenata koji bi vjerovatno u jednom trenutku života izgubili vid bio bi ogroman proboj u oftalmologiji i nadam se da ću svjedočiti kako se ovaj zahvat masovno izvodi širom svijeta u bliskoj budućnosti", rekao je doktor.

Dženet Ozborn je prva među deset pacijenata sa AMD-om koji su učestvovali u ispitivanju tretmana genske terapije koji je proizvela kompanija Gyroscope Therapeutics.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije