Zdravlje

Rođeno 30 zdravih beba od HIV zaraženih majki

Rođeno 30 zdravih beba od HIV zaraženih majki
Rođeno 30 zdravih beba od HIV zaraženih majki

BEOGRAD - U posljednjih osam godina 30 trudnica koje su zaražene HIV-om rodile su zdrave bebe, dok je 10 mališana rođeno zaraženo, jer majke nisu znale da su inficirane HIV-om, rekla je danas šefica Nacionalne kancelarije za HIV i AIDS Danijela Simić.

Simić je, na godišnjoj skupštini udruženja za zaštitu ljudi koji žive sa HIV-om (USOP), rekla da je napravljen pozitivan pomak u tom pravcu,  jer je od 1993. do 2004. godine rođeno 28 mališana koji su inficirani HIV-om od majke.

"Od 2004. do 2013. godine 30 trudnica bilo je na programu prevencije prenosa HIV-a sa majke i u svim slučajevima rođena su deca koja nisu zaražena", rekla je Simić i navela da su trudnice bile na programu u GAK Narodni front i pratio ih je doktor Spasa Anđelić, koji je nedavno preminuo.

Simić kaže da se nada da će neko od njegovih kolega nastaviti da se bavi ovom problematikom i prati trudnice zaražene HIV-om.

U Srbiji je od pojave bolesti 1985. godine do danas HIV-om inficirana 3.001 osoba, od tog broja kod 1.692 osobe dijagnostikovana je sida, dok je od ove bolesti umrla 1.061 osoba.

Simić kaže da je stopa novootkrivenih zaraženih osoba u prošloj godini bila 20,5 osoba na milion stanovnika, što je i evropski prosek.

Prema podacima Batuta, ranije je najčešći put prenosa infekcije bio korištenjem zajedničkog pribora kod intravenske upotrebe narkotika, dok danas raste broj inficiranih HIV-om među osobama koje su imale homoseksualne odnose.

Simić kaže da se mora nastaviti rad na prevenciji, mora se povećati broj savjetovanih i testiranih na HIV,  kao i da se omogući  dostupnost antiretrovirusne terapije i testova za imunološko i virusološko praćenje toka HIV infekcije.

Ove i naredne godine završavaju se projekti Global fonda u borbi protiv side, tuberkuloze i malarije, a Institut Batut preuzeće na sebe da koordiniše nastavak svih aktivnosti.

Direktor Batuta Dragan Ilić pozvao je sve nevladine informacije da se aktivno uključe i pre formiranja posebne kancelarije da se naprave projekti i programi koje bi mogla da finansira država

"U julu i avgustu se definišu budžeti za narednu godinu za programe koje finansira država. Bojim se da će već u septembru za to biti kasno", rekao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije