Zdravlje

Rodriges: Vakcina pretvara rak u hronično oboljenje

Rodriges: Vakcina pretvara rak u hronično oboljenje
Rodriges: Vakcina pretvara rak u hronično oboljenje

BEOGRAD - Kubanska vakcina protiv raka pluća, koja bi uskoro trebalo da bude registrovana u Srbiji, transformiše karcinom u hronično oboljenje i pacijente koji je redovno primaju održava u životu, izjavio je kubanski imunolog Pedro Kamilo Rodriges.

Rodriges, koji je rukovodio timom koji je stvorio čuvenu terapijsku vakcinu cimavaks EGF, je u intervjuu za "Naše novine" objasnio kako ona djeluje i kod kojih pacijenata je najefikasnija.

Postoje jasni kriterijumi po kojima se određuju pacijenti na koje ta vakcina djeluje, a rezultati pokazuju da zavidan broj bolesnika, nakon što ju primi, živi duže od pet godina, što bi bez cimavaksa bilo nezamislivo, naveo je Rodriges.

"Cimavaks EGF je namijenjen pacijentima koji imaju nemikrocelularni rak pluća u poodmakloj, trećoj B ili četvrtoj fazi", objasnio je Rodriges, dodajući da najnoviji rezultati pokazuju da vakcina ima najbolji efekat kod pacijenata koji imaju povišen nivo faktora EGF, odnosno faktora rasta koji izaziva metastaze.

"Njen cilj, da ne budemo pogrešno shvaćeni, nije da izliječi bolesnika koji ima rak pluća u poodmaklom stadijumu, već da on sa bolešću nastavi da živi. Tačnije, vakcina usporava i zaustavlja napredovanje metastaza na druge organe. Samim tim se povećava preživljavanje i kvalitet života", istakao je kubanski ljekar.

Rodriges objašnjava da vakcina transformiše karcinom u hronično nezarazno oboljenje, kao što su hipertenzija ili dijabetes, a pacijenti u tom slučaju redovno primaju vakcinu koja ih održava u životu, kao insulin dijabetičare.

Kad je riječ o mogućim kontraindikacijama, kubanski ljekar je naveo da je vakcina cimavaks EGF bezbjedna i kao takvu ju je registrovala kubanska agencija za lijekove CECMED.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije