Zdravlje

Ruska vakcina protiv ebole pojačava imunitet 35 puta

Ruska vakcina protiv ebole pojačava imunitet 35 puta
Ruska vakcina protiv ebole pojačava imunitet 35 puta

MOSKVA - Rusija je registrovala vakcinu protiv ebole, koja je efikasnija od svih vakcina do sada korišćenih u svijetu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Imamo dobru vijest. Registrovali smo lijek protiv ebole koji se nakon svih ispitivanja pokazao kao daleko efikasniji preparat od onih koji se trenutno koriste u svijetu", rekao je Putin.

Rusija je predala svu neophodnu dokumentaciju za registraciju lijeka još krajem decembra.

Ministarka za socijalna pitanja Olga Golodec ranije je saopštila da se ispitivanje vakcine protiv ebole uspješno sprovodi na ljudima.

"Jedna od ruskih vakcina protiv ebole pogodna je za ljude s nedostatkom imuniteta; ona omogućava da se ćelijski imunitet pojača više od 35 puta", rekla je Skvorcova.

Prema njenim riječima, u decembru su u Rusiji registrovane dvije vakcine protiv hemoragične groznice ebole, koje su proizvedene u Federalnom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju.

One su ispitane u pretkliničkoj etapi u ustanovama Ministarstva odbrane, a klinička ispitivanja su obavljena u saradnji s Ministarstvom zdravlja.

"Prva vakcina je jedinstvena i nema pandana u svijetu, prvi put su na osnovu najsavremenije biomedicinske tehnologije uključena dva virusna vektora s različitim strukturama vakcine. Uspjeli smo da stimulišemo ne samo humoralni nego i celularni imunitet i virus je kod svih potpuno neutralizovan - stoprocentna neutralizacija uz veoma nisku koncentraciju vakcine. Već sam rekla da ovakva vakcina nema pandan u svijetu. Htjela bih da naglasim da postoje dva preparata: američka vakcina firme 'Merk' i evropska, britanska vakcina firme 'Glakso Smit Klin', koje nekoliko puta zaostaju po efikasnosti", ocijenila je ministarka.

"I druga vakcina je napravljena specijalno za stanovništvo s imunodeficitom, što predstavlja veliki značaj za one zemlje u kojima postoje žarišta infekcije.

Ova vakcina je pandan britanskoj vakcini i njen osnovni mehanizam jeste suštinsko jačanje ćelijskog imuniteta za više od 35 puta. Vakcina po efikasnosti prevazilazi britansku", naglasila je Skvorcova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije