Zdravlje

SZO: Nova vakcina protiv ebole 100 odsto efikasna

SZO: Nova vakcina protiv ebole 100 odsto efikasna
SZO: Nova vakcina protiv ebole 100 odsto efikasna

LONDON - Nova vakcina protiv ebole, ispitana na hljadama zaraženih u Gvineji, pokazala se kao efikasna zaštita u 100 odsto slučajeva i mogla bi da zaustavi širenje smrtonosnog virusa, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kako se navodi u saopštenju, dosadašnji rezultati testiranja vakcine VSV-ZEBOV nad više od 4000 osoba koje su bile u kontaktu za zaraženim, pokazali su efikasnost od 100 odsto samo deset dana nakon primanja.

Rezultati ispitivanja su "izvanredni" i menjaju tok igre, ocijenili su zdravstveni stručnjaci širom svijeta.

"Vjerujemo da je svijet na pragu pronalaženja efikasne vakcine protiv ebole", istakla je stručnjak za vakcinu SZO Mari Paul Kini na konferenciji za novinare u Ženevi.

Korišćenje vakcine može pomoći pri zaustavljanju epidemije virusa Ebole, koji je od decembra 2013. godine usmrtio više od 11.200 osoba na zapadu Afrike, navodi Rojters.

"Ovo je izuzetno obećavajući razvoj stvari", rekla je generalna direktorka ZSO Margaret Čen i dodala da je vakcina važno oružje za sadašnje i buduće epidemije.

Ispitivanje je moralo da bude sprovedeno dok virus i dalje cirkuliše, rekao je šef odjeljenja za infektivne bolesti sa Norveškog instituta za javno zdravlje Dzon Arn Rotingen, koji je bio i predsjednik nadzorne grupe za sprovođenje ispitivanja.

"Znali smo da smo u trci sa vremenom i da je testiranje moralo da bude sprovedeno u najizazovnijim okolnostima", istakao je on.

Istraživači su tokom ispitivanja efikasnosti i bezbjednosti vakcine VSV-ZEBOV, koje je počelo 23. marta u Gvineji, koristili strategiju poznatu kao "prsten vakcinacije".

Strategija je podrzumjevala da osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa nekim od zaraženih vakcinišu odmah ili kasnije.

Rezultati su pokazali visoku stopu zaštite kod onih koji su odmah vakcinisani, te su istraživači 26. jula odlučili da ne koriste više strategiju "odlaganja" zbog rizika koji predstavlja za živote testiranih.

Svi učesnici ispitivanja sada primaju vakcinu odmah, a u njegovom nastavku biće uključene i osobe od 13 do 17 godina, a možda i djeca od šest godina, navela je SZO.

Udruženje "Ljekari bez granica" poziva da se vakcina VSV-ZEBOV sada koristi i u drugim centrima epidemije kao što su Liberija i Sjera Leone gdje bi, kako navode, mogla da zaustavi širenje virusa i zaštiti zdravstvene radnike.

Testiranje vakcine VSV-ZEBOV sprovele su kompanije "Merk" i "Nju link dženetiks".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije