Zdravlje

SZO: Transrodnost više nije mentalni poremećaj

SZO: Transrodnost više nije mentalni poremećaj
Foto: N.N. | SZO: Transrodnost više nije mentalni poremećaj

LONDON - Svjetska zdravstvena organizacija je iz nove verzije klasifikacije bolesti izbacila transrodnost kao oblik mentalnog poremećaja, kako je do sada stajalo.

Ovaj potez od strane SZO je najvaljen još 2016. godine, a na promjenu su se odlučili u sklopu revizije kategorizacije mentalnih bolesti koju sprovode nakon više godina.

Naime u u dokumentu SZO je mentalni i ponašajni poremećaji kategorija "poremećaj rodnog identiteta" uklonjen. Takođe, uklonjene su i druge stigmatizirajuće kategorije poput fetišizma, fetišističkog transvestizma ili sadomazohizma. SZO je predložila novu kategoriju "rodna inkongrunecija (neusklađenost)" pod novim poglavljem 6 "stanja povezana sa seksualnim zdravljem".

Nova kategorija uključuje rodnu neusklađenost adolescenata i odraslih (6A50) i rodnu neusklađenost djece (6A51).

Na ovaj način trans osobe više neće nosti etiketu da su mentalno bolesni, i to je važan korak naprijed i umanjiće stigmatizaciju trans osoba.

U nevladinoj ogranizaciji "Egal" kažu da je konačno izašla nova međunarodna klasifikacija bolesti i poremećaja i da na ovoj izmijenjenoj listi nema više ni jedne šifre, u okviru koje bi se stanje u vezi roda ili rodnog indentiteta odrasle osobe dovelo u vezu sa mentalnim poremećajem ili bolesti.

- Trans zajednica i njen širok spektar rodnih identiteta više se neće biti patologizovani postavljanjem psihijatrijskih dijagnoza. Ovo je istorijski trenutak za trans zajednicu koja se u Srbiji, kao i nekim drugim dijelovima svijeta, bori da ne ostane uvijek na margini, skrajnuta i obespravljena - kažu u ovoj organiziciji.

Nova lista, koja je dugo bila u pripremi, stupiće na snagu na sjednici Svjetske zdravstvene organizacije u maju 2019. godine, dok u međuvremenu ostavlja dovoljno prostora državama da prilagode i usaglase nacionale standarde sa ovom klasifikacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije