Zdravlje

Salmonela ubija rak

Salmonela ubija rak
Salmonela ubija rak

BOSTON - Bakterija salmonela, koja izaziva trovanje hranom, može da ubije ćelije raka, ostavljajući nedirnute zdrave ćelije, rekli su naučnici.

Naučnici sa Univerziteta Čonam u Južnoj Koreji razvili su genetski izmijenjen oblik salmonele koji napada ćelije tumora, ali ostavlja zdrave.

Ovo je posljednji u nizu pomaka u okviru novog polja tretiranja raka pod nazivom "bakterioterapija", piše Daily Mail.

Kod miševa kod kojih je korištena modifikovana verzija salmonele smanjena je veličina tumora, saopštila je američka Asocijacija za unaprijeđenu nauku na skupu u Bostonu.

Takođe, ovim izmjenama salmonela je prestala da napada zdrave ćelije, već se okrenula protiv kanceroznih. Tim izmjenama su, takođe, napravljene "zastave ili upozorenja" koja prepoznaje imuni sistem čime vodi odbranu tijela u napad na kancerozne tumore.

U laboratorijskim uslovima, prilikom ubrizgavanja salmonele u krvotok miša sa rakom debelog crijeva, tumori su smanjeni.

Ovaj razvoj događaja pozdravili si i britanski naučnici.

Kevin Harington, profesor za biološke terapije kancera na Institutu za istraživanje bolesti raka u Londonu, rekao je da se već izvjesno vrijeme zna da određeni tipovi bakterije, uključujući oblike salmonele, mogu da rastu u tumorima, ali ne i u normalnom tkivu.

Međutim, dosadašnji pokušaji upotrebe bakterije u terapijama protiv raka imali su ograničen uspjeh, i u labaratorijskim i kliničkim uslovima.

Ali sada kada je bakterija genetski izmjenjena ona stvara lančanu reakciju unutar ćelija imuniteta zbog čega one ispuštaju molekule koje mogu da ubiju rak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije