Zdravlje

Samopregled spasava život

Samopregled spasava život
Foto: N.N. | Samopregled spasava život

BANJALUKA - Podizanje svijesti i razgovor o karcinomu dojke veoma su bitni jer je on izlječiv kada se otkrije na vrijeme u ranom stadijumu.

Rekla je ovo Darija Todić, sekretar Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra", i dodala da je mart mjesec buđenja svijesti o karcinomu dojke, te da u posljednje vrijeme sve mlađe žene obolijevaju od ove bolesti.

"Bitno je odlaziti na ultrazvučne preglede u mlađoj dobi, a poslije 40. godine i na mamografske preglede. Jako je bitno samopregledavati se, ako ne jednom mjesečno, onda jednom u tri mjeseca, jer žena sama najbolje poznaje svoje tijelo i najprije prepozna ako dođe do nekih promjena", rekla je Todićeva. 

Unazad pet godina, kaže Todićeva, podizanje svijesti o karcinomu dojke se pokazalo kao djelotvorno, jer je procenat izlječenja sve veći.

"Žene su mnogo više informisane o ovoj bolesti i ne razmišlja se više na način 'ne može se to meni desiti' već se to prihvata. Prošle godine 450 žena je operisano u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci u  Centru za dojku", navela je Todićeva.

S ciljem podizanja svijesti o prevenciji karcinoma dojke Udruženje "Novi pogled" je prekjuče ispred Tržnog centra "Mepas Mall" u Mostaru organizovalo akciju pod nazivom "Jedan narcis, jedan život".

Dan narcisa posvećen je oboljelima od raka, a cvijet narcis simbolizuja buđenje života, nade za bolje sutra i za oboljele je od posebnog značaja.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a za 2018. godinu, ukupno je 128 oboljelih žena od karcinoma dojke, od čega su njih 72 iz Mostara. To je jako alarmantan podatak, a nama dodatno vjetar u leđa da organizujemo ovakve akcije i pokrenemo naše žene", kazala je Maja Memić, predsjednica Udruženja.

Memićeva je poručila kako je karcinom dojke tihi ubica i ne bira starosnu dob.

"Želimo poručiti ženama da vode brigu o svom zdravlju, rade na očuvanju svog zdravlja i da redovito upražnjavaju preventivne preglede", istakla je Memićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije