Zdravlje

Simptomi koje žene nikako ne smiju da ignorišu

Simptomi koje žene nikako ne smiju da ignorišu
Simptomi koje žene nikako ne smiju da ignorišu

Žensko tijelo se uvijek mijenja, a u većini slučajeva su te promjene normalne. Ipak, i kada jesu moramo obratiti pažnju na naše tijelo i znati kada je vrijeme da se obratimo ljekaru.

Doktorka Robin Andersen apeluje da svaki novi simptom ukazuje na to da se nešto u našem tijelu promijenilo. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka donosimo vam listu promjena i simptoma koje žene nikako ne bi trebalo da zanemaruju, javlja B92.

Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju:

Promjene na grudima

Većina izraslina na grudima ne mora obavezno značiti rak dojke, ali vaš doktor bi uvijek trebalo da ih provjeri. Javite se ljekaru ukoliko imate neke od ovih promjena:

  •     Neravnine na koži grudi,
  •     Bradavice koje su okrenute ka unutra,
  •     Tečnost iz bradavica,
  •     Crvenilo ili kvržice.

Kako bi istražio uzrok ovih simptoma vaš doktor će uraditi pregled i postaviti vam pitanja iz vaše medicinske istorije.

Nadimanje

"Žene se uvijek nadimaju. U redu je sačekati nedjelju ili dvije i vidjeti da li će to prestati", savjetuje dr Marlet Mejers.

Ali, ako vaši simptomi ne prolaze ni poslije dvije nedjelje ili nakon gubitka kilograma obratite se ljekaru. Stalno nadimanje nekada može biti znak raka jajanika. Inače, rak jajnika je poznat kao podmukla bolest koja se često ne opazi na vrijeme. Jako je važno barem dva puta godišnje posjetiti ginekologa i preventivno se kontrolisati.

Krvarenje između menstruacija

Ukoliko i dalje imate menstruacije recite svom ljekaru da ste primijetili krvarenje između njih. Krvarenje koje nije dio vašeg mjesečnog ciklusa može značiti svašta, ali je važno da ljekar isključi mogućnost raka materične sluznice.

Dok se krvarenje kod mlađih žena u međuperiodu između menstruacija može desiti i spontano, kod onih u menopauzi to nikada nije normalan slučaj i odmah se moraju javiti ljekaru.

Promjene na koži

Promjene u veličini, obliku ili boji mladeža ili drugog mjesta su jedan od najčešćih znakova raka kože. Obavezno se javite svom ljekaru, jer ovakve stvari nikako ne smiju da se ignorišu, a u većini slučajeva neće biti tako strašne ako preventivno reagujete.

Problemi s disanjem i gutanjem

Kratak dah ili šištanje mogu biti rani znaci raka pluća i trebalo bi to prijaviti ljekaru ako se simptomi nastave duže od dvije nedjelje. Oboljeli od raka pluća često opisuju da se simptomi nalik astmi javljaju dan nakon neke aktivnosti.

Loš kašalj ili bol u grudima kao kod bronhitisa može biti znak nekoliko vrsta raka, uključujući tumore pluća i leukemije.

Teškoće pri gutanju ili dugotrajan osećaj da morate da pročistite grlo može biti znak raka jednjaka ili raka grla. U nekim slučajevima može se javiti neobičan osećaj pritiska pri gutanju.

Krv u mokraći ili stolici

Obavezno se javite ljekaru ako krvarenje traje više od nekoliko dana. Krvava stolica često je posljedica hemoroida, ali takođe može biti simtom raka debelog creva. Krv u urinu može biti prvi simptom raka raka ili bubrega, kaže dr Herbert Lepor.

Oticanje limfnih žlijezda

Limfne žlijezde su male žlijezde veličine pasulja. Promjenu većine limnih žlijezda izaziva neka infekcija. Ipak, u nekim slučajevima raka uključujući leukemiju ili limfom mogu uticati na to da oteknu. Ako osjetite da imate oteklinu ili čvor na nekom dijelu tijela koji traje više od mjesec dana, posjetite ljekara.

Nagli gubitak kilograma

Većina žena želi da im se višak kilograma magično istopi. Ali, gubitak pet kilgorama ili više bez promjene režima ishrane ili vježbanja može biti alarm. Ovo je češće simptom lošeg rada štitne žlijezde, ali u nekim slučajevima može biti i simptom raka pankreasa.

Gorušica

Previše hrane, alkohola ili stresa su češći uzrok gorušice. Doktori savjetuju da promijenite režim ishrane na nedjelju, dvije i vidite hoće li se stanje promijeniti. Ukoliko vam ni nakon toga ne bude bolje obratite se ljekaru. Gorušica koja ne prolazi može biti simptom raka stomaka, grla ili jajnika.

Temperatura

Groznice ili infekcije koje traju duže ili se ponavljaju mogu biti znak leukemije, kada koštana srž proizvodi abnormalne vrijednosti bijelih krvnih zrnaca. Tolike količine istiskuju zdrava krvna zrnca, što ih onda čini manje efikasnim u borbi protiv infekcija.

Umor

Većina žena je stalno umorna zbog haotičnog načina života. Ekstremni umor koji ne prolazi već nije normalan. Razgovarajte sa svojim doktorom, posebno ako imate još neke simptome i zatražite testiranje krvi i urina.

Kašalj

Kašalj obično prolazi za tri do četiri nedjelje. Nemojte ga ignorisati ako traje duže, posebno ako ste pušač i kratkog daha. Ukoliko primijetite krv pri kašlju javite se ljekaru. Kašalj je najčešći simptom raka pluća.

  Bol u stomaku i depresija  

Rijetko je, ali bol u stomaku u kombinaciji sa depresijom može biti simptom raka pankreasa. Da li bi trebalo da brinete? Ne ako ovu bolest nije imao niko iz vaše porodice, kaže dr Majers, a ako jeste onda treba da se ispitate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije