Zdravlje

Simptomi raka testisa koje ne treba ignorisati

Simptomi raka testisa koje ne treba ignorisati
Foto: Ilustracija | Simptomi raka testisa koje ne treba ignorisati

Kako za svako oboljenje, tako je i za rak testisa važno rano otkrivanje što je ključno za uspješno liječenje. Brojna istraživanja dokazala su da je rak testisa uglavnom zloćudan te da je stopa preživljavanja tokom pet godina bila otprilike 99%.

Polovina slučajeva raka testisa bilježi se kod muškaraca u dobi od 20 do 35 godina.

Kako prepoznati simptome?

Najčešći simptomi koji mogu upućivati na rak testisa su povećani ili smanjeni testisi, njihovo otvrdnuće, osjećaj težine, bol u leđima i oticanje nogu.

Rijetko se pojavljuje i torzija testisa uz jake bolove, a znači da je bolest uznapredovala mogu biti i kratak dah, krvavi iskašljaj, te rjeđe glavobolje i bolovi u kostima.

Na bolove u donjem dijelu stomaka ne treba odmahivati glavom jer mogu da budu još jedan simptom pa je potrebno uputiti se ljekaru kako bi se na vrijeme otkrio uzrok boli. 

Smatra se da bi muškarac svakih mjesec dana trebalo da se "sam pregleda". Preporučuje se da to napravi nakon tuširanja kada je koža skrotuma puštena.

Opipajte nježno svaki testis, a ako primjetite otvrdnuće ili kvržicu veličine graška ili trešnje, obratite se ljekaru. 

Promjene oblika i veličine testisa takođe ne bi smjele da se zanemaruju. Uz učestale "samopreglede" znaćete da prepoznate promjene na testisima.

Ne treba značiti da je svaka promjena i simptom raka testisa, može biti riječ i o upali ili posljedicama povrede, ali svakako je dobro otići na pregled kako biste isključili strahove da je riječ o najgorem. 

(Vecernji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije