Zdravlje

Sindrom "eksplodirajuće glave" narušava san

Sindrom "eksplodirajuće glave" narušava san
Sindrom "eksplodirajuće glave" narušava san

VAŠINGTON - Sindrom "eksplodirajuće glave" može da zvuči kao nešto iz filma naučne fantastike, ali u stvari se radi o vrlo ozbiljnom poremećaju spavanja.

Inače, ljudi s ovim fenomenom spavanja su skloni da čuju glasne i iznenadne zvukove koji ih bude iz sna, piše portal Magazin.

Naučnici Univerziteta Vašington izvršili su analizu sindroma koja je otkrila niz simptoma koje su otkrili bolesnici, među kojima su glasni i neskladni šumovi koji podsećaju na pucanje petardi, lupanje vratima ili zvuk eksplozije.

Zvukovi se, takođe, mogu čuti u jednom ili oba uha, ponekad su propraćeni bljeskom svjetlosti, neke osobe uz buku osjete i lagani bol, pri čemu žene češće od muškaraca pate od ovog poremećaja spavanja.

Poremećaj nema ozbiljne zdravstvene posledice, ali remeti san i dobro raspoloženje, jer epizode mogu biti vrlo uznemirujuće i zastrašujuće, pa zato mogu izazvati teskobu zbog odlaska na spavanje.

Naučnici kažu da, iako se o ovoj pojavi malo govori, nije riječ o fenomenu novog doba jer on postoji unazad 150 godina.

Pretpostavlja se da do ovog poremećaja dolazi kada se proces tonjenja u san ne razvija prema ispravnom poretku.

Naime, umjesto da se usporavaju, određena područja u mozgu mogu zapravo biti aktivnija u fazi između bodnosti i sna, što dovodi do percepcije buke.

Takođe, pojavi poremećaja mogu doprinjeti i stres, umor i psihičko stanje osobe, zbog čega stručnjaci preporučuju vježbe opuštanja, izbjegavanje alkohola i stresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije