Zdravlje

Šitake pečurke zdrave za žene

Šitake pečurke zdrave za žene
Šitake pečurke zdrave za žene

Nova studija pokazuje da šitake pečurke mogu da pomognu u borbi protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Možda ćete dobiti novi razlog da uvrstite pečurke u svoju ishranu: sastojak pronađen u određenim pečurkama može da pomogne u eliminisanju HPV-a iz inficiranih tkiva, prema istraživanju Univerziteta zdravstvene nauke iz Teksasa u Hjustonu, prenosi Prva TV.

Istraživači su tretirali ćelije cervikalnog raka aktivnom heksozom AHCC (vrsta šećera), ekstraktom iz šitake pečuraka. Pronašli su da AHCC dovodi do iskorenjavanja HPV-a, kao i do usporavanja rasta tumora.

Dok je AHCC očigledno odličan, ipak ne postoji mišljenje da on direktno učestvuje u borbi protiv HPV. Istraživači misle da on zapravo podiže imunitet i tako se organizam uspešno bori sa virusom. Prethodno istraživanje je pokazalo da AHCC povećava broj aktivnih prirodnih ubica ćelija u tijelu, dendritske ćelije i citokinezu, sve zajedno što čini da tijelo reaguje na infekcije i da blokira rast tumora.

Naučnici su uzbuđeni zbog ovih nalaza, i istraživači su čak počeli i sa testiranjem efekata AHCC na žene sa HPV-om. Stvarno sjajna stvar, ali rezultati neće biti dostupni još neko vrijeme.

Tako da za sada, ne može da škodi da imate dodatnu porciju šitaki pečuraka u vašoj dnevnoj ishrani, koje su prepune vlaknima i vitaminom B6. Čak iako ne pomaže u borbi protiv ovog nemilog virusa, pomoći će vam da dobijete tonu nutrijenata i da vas lijepo nahrani bez osjećaja prejedenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije