Zdravlje

Snizite temperaturu bez lijekova

Snizite temperaturu bez lijekova
Foto: N.N. | Snizite temperaturu bez lijekova

Zapamtite, snižavanje temperature je neophodno samo ako pređe 38 stepeni.

Do tada, vaše tijelo se aktivno bori sa infekcijom sopstvenim snagama.

Ali možete smanjiti temperaturu bez lijekova, kako ne biste podlegli negativnim efektima antibiotika.

 Da biste smanjili temperaturu možete koristiti prirodna i sigurna sredstva.

Topli napici

Prije nego što počnete da spuštate temperaturu antipiretičkim sredstvima, morate da ohladite tijelo. Pijte dosta tečnosti. Puno vode će zaštititi vaše tijelo od dehidracije. Čajevi i mineralna voda savršeno normalizuju ravnotežu vode u tijelu. U tom slučaju, piće mora biti toplo, ali ne vruće. Pijte u malim gutljajima jedan na minut kako ne biste izazvali povraćanje.

Masaža

Da bi se snizila temperatura takođe je moguće uz pomoć masiranja određenim rastvorima. Na primjer, možete koristiti slab rastvor sirćeta. Nanesite ga na zone obilnog znojenja – čelo, preponske nabore…

Klistiranje

Visoku tjelesnu temperaturu možete smanjiti klistiranjem. Da, procedura nije baš prijatna, ali je efikasna. Klistir ne samo da će vam pomoći da smanjite temperaturu, već i očisti crijeva i imaće terapeutski i antiinflamatorni efekat. Ni u kom slučaju nemojte raditi hladni klistir, u protivnom je moguće dobiti vazospazam. Takođe, ova procedura je zabranjena kod ljudi koji imaju hladne ekstremitete, sklonost napadima i defekte srca.

Prirodni antipiretici

Tokom akutnih respiratornih virusnih bolesti, ljekari preporučuju konzumiranje visokog sadržaja vitamina C. Pijte čaj od šipka, sok od brusnice, čaj od limuna, svjež sok od narandže ili čaj od maline.

Obloge i tuširanje

Da biste smanjili visoku temperaturu, možete probati hladne obloge i tuširanja. Pored ispiranja toksina iz kože, hladna voda stimuliše zaštitne rezerve organizma i primorava je da se aktivno bori sa infekcijom. Ako vam navedene metode nisu pomogle da smanjite temperaturu, pozovite hitnu pomoć ili ne odlažite posjetu doktoru da bi vam mogao propisati lijekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije