Zdravlje

Sok od špinata ubija apetit

Sok od špinata ubija apetit
Sok od špinata ubija apetit

Špinat je istinska zvijezda među povrćem, niskokaloričan je, pun željeza, te vitamina A i K.

Odličan je svjež, u salatama, ali i kuhan kao prilog.

Ipak, sokom od špinata možete postići čudo, ovo povrće ubija želju za ugljenim hidratima i smanjuje glad, piše klix.

Nova studija objavljena u žurnalu "Appetite" otkrila je kako jutarnji napitak od soka špinata praktično eliminiše želju za ugljenim hidratima kojima obliluje sva brza hrana, te dovodi do gubitka kilograma i boljeg psihofizičkog stanja organizma.

Istraživači su radili sa grupom od 38 gojaznih žena, a ispitivanje je trajalo 3 mjeseca.

Savjetovali su ženama da jedu 3 balansirana obroka dnevno, odreknu se grickanja nezdrave hrane, vježbaju svakodnevno i piju sok od špinata prije doručka svako jutro.

Polovina žena je pila piće u kojem se nalazilo pet grama ekstrakta špinata, dok su ostale uzimale placebo.

Na kraju ispitivanja, žene koje su konzumirale sok od špinata, prijavile su da su iskusile vrlo slab osjećaj gladi, te da im je bilo lakše držati se programa prehrane i vježbanja. U prosjeku su izgubile između 6 i 7 kilograma.

"Naša je analiza pokazala kako konzumiranje soka od špinata koji sadrži tilakoide reguliše glad i čini vas zadovoljnijim i sitijim u toku dana", kazala je autorica studije Šrlote Erlanson-Albertson, profesorica medicine i hemije na Lund Univerzitetu.

U čemu je tajna? Ključni sastojak špinata je tilakoid, naučno ime za zelene membrane špinata. Tijelu je, kako bi provarilo ovaj dio lista špinata, potrebno više vremena i energije, što za svoju posljedicu ima suzbijanje apetita i želje koju imate za slatkom i masnom hranom.

Moderna hrana, koja je prerađena i puna dodataka, vari se jako brzo, a crijevni hormoni koji imaju zadatak da vašem mozgu pošalju signal da je ste siti, "polude". Kao rezultat, javlja se želja za nezdravom hranom i tako sve u krug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije